1.3 ton kokain gemilerle nasıl taşındı?

1.3 ton kokain gemilerle nasıl taşındı?
Ekvador’dan Mersin Limanı’na getirilen muz yüklü konteynerlerde ele geçirilen ve “rekor miktarda yakalama” olarak kayıtlara geçen 1 ton 300 kilogram kokainin perde arkası ortaya çıktı.Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık...

Ekvador’dan Mersin Limanı’na getirilen muz yüklü konteynerlerde ele geçirilen ve “rekor miktarda yakalama” olarak kayıtlara geçen 1 ton 300 kilogram kokainin perde arkası ortaya çıktı.

Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü NARKOKİM ekiplerinin geçen yıl haziranda düzenlediği operasyonda, Liberya bandıralı gemideki muz yüklü iki konteynerde 1 ton 300 kilogram kokain ele geçirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu baskınına imza atılırken, Türkiye aylarca bu uyuşturucuyu gönderenleri ve alıcıları konuştu.

Bloomberg Businessweek dergisi, rekor uyuşturucu sevkiyatının nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğini yazdı. Dergi, uyuşturucu kartellerinin Mersin Limanı’ndaki gemiye adını veren İsviçre merkezli dünyanın en büyük denizcilik firması MSC’ye nasıl sızdığını kapak konusu yaptı.

Lauren Etter ve Michael Riley imzasını taşıyan “1 milyar dolarlık kokain nasıl kaçırılır” başlıklı dosya haberinde MSC’nin küresel ticarette dominant bir güç haline gelmesiyle birlikte Balkan merkezli uyuşturucu çetelerinin bu denizcilik firmasını operasyonlarında kullanmak için hedef olarak seçtiği anlatıldı.

2019’un yaz aylarında MSC Mediterranean Shipping Co. COO’su Claudio Bozzo, 4 bin mil yol kat ederek ABD Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ile görüşmek üzere Washington DC’ye uçtu. Onu MSC’nin 82 yaşındaki dolar milyarderi patronu Gianluigi Aponte bir krizi yatıştırması için göndermişti. Birkaç ay önce 100 gümrük muhafaza memuru, MSC’nin işlettiği konteyner gemilerinden biri olan Gayane’ye Philadelphia Limanı’nda baskın yapmış ve 1 milyar dolar değerinde 20 ton kokain bulmuştu. Bu ABD tarihinin en büyük baskınıydı. Yapılan soruşturmada tümü MSC çalışanı olan gemi personelinin 3’te birinin gemi Güney Amerika’da açık denizde seyrederken sürat botlarıyla gemiye uyuşturucu taşınmasına yardım ettiği ortaya çıkmıştı. Bu o kadar büyük bir baskın ve suçtu ki sadece kokaine değil 100 milyon dolarlık gemiye de el konuldu.

TÜM YOLLAR KARADAĞ’A ÇIKIYOR
Businessweek’in 10 ülkede 100’den fazla kişiyle görüşerek yaptığı araştırmaya göre MSC’nin Balkan kartelinin hedefi haline gelmesinin bir sebebi Güney Amerika’dan Avrupa’ya ‘uyuşturucu süper yolları’ olarak nitelendirilen rotalarda en çok faaliyet gösteren şirket olması. Bir diğer sebebi ise mürettebat ihtiyacını büyük ölçüde Balkan mafyasının evi olan Karadağ’dan karşılaması.