1-31 MART KOLON KANSERİ FARKINDALIK AYI: ‘Kolon kanseri önlenebilir bir kanser’

1-31 MART KOLON KANSERİ FARKINDALIK AYI: ‘Kolon kanseri önlenebilir bir kanser’
Kolon kanseri, dünyada en sık görülen kanser tiplerinden birisi. Dünyada çoğunlukla erkeklerde 3. sırada kadınlarda 2. sırada tanı konulan kanser türü.Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Kolon Kanseri ve Kolorektal Polip Çalışma...

Kolon kanseri, dünyada en sık görülen kanser tiplerinden birisi. Dünyada çoğunlukla erkeklerde 3. sırada kadınlarda 2. sırada tanı konulan kanser türü.

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Kolon Kanseri ve Kolorektal Polip Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Levent Erdem, Kolon Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, son yıllarda kolon kanseri insidansının dünya çapında artmaya başladığını belirtti: “Son raporlar, dünyada özellikle genç yetişkinlerde artmakta olduğuna işaret etmiştir. Kolon kanseri en sık görülen üçüncü (çoğunlukla), kanserden ölümler sıralamasında ise ikinci sırada saptanabilmektedir. Ülkemizde tarama gerekliliği konusunda toplumsal bilincin yeterli düzeyde olmaması bir yana üzülerek belirtmek isterim ki hekimlerde bile bu konuda farkındalık ve duyarlılık istenilen düzeyde değildir.”

BESLENME VE SİGARA ÖNEMLİ ROLE SAHİP
Prof. Dr. Erdem Akbal ise yaş, sigara, alkol, cinsiyet, şişmanlık, fiziksel aktivitenin azalması, ailede kolon kanseri hastasının bulunması ya da genetik geçişli kanser sendromlarının olmasının (mesane, prostat, pankreas, mide, meme kanseri) kolon kanseri için risk faktörü olduğunu belirtti.