1100 rakımda geçmişe yolculuk

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 25, 2020 / 02:50

Samsun’da 1100 rakımlı kırsal mahallede bir yöre sakini tarafından kurulan müze, ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.
Çiftçi Mehmet Kibar Atalar, eski zamandan kalan eşyaları ve araç gereçleri toplayarak bir müze oluşturdu. Atalar yaptığı bu müze ile mahallesinin tarihine ışık tutmayı amaçladı.
Mahallede yaşayanların müzeye katkıda bulunduğunu ifade eden Mehmet Kibar Atalar, “Eskiden yaşadığım köy olan Kösedik Mahallesi’ne geri geldim. Köyüme gelince ‘güzel, tarihi eserlerin bulunduğu bir müze neden benim de olmasın’ dedim. Babamın, dedemin nesi varsa toplamaya başladım. Ortaya bu müze çıktı” dedi.


KÖYÜN İLK MÜHRÜ DE VAR
Müzede manevi değeri yüksek birçok eserin bulunduğunu dile getiren Atalar, “Eski eserlerden bir tanesi köyde Rumların yaşadığı zamandan kalan bir mühür. 1896 yılına ait bu mühür bulunmuş ve bana verildi. Ben de mührü müzede sergiliyorum. Konstantin’in oğlu Sava’dan kalan mühür, köyün ilk mührüymüş. Konstantin oğlu Sava köyün ilk muhtarıymış, mühür de onun adını taşıyor. Kore Savaşı’ndan gelen bir askerimiz gelirken Kore’den bir Türk bayrağı getirmiş. Evde saklarken müze açılınca buraya bağışladı. Müzede eski dönemlerden kalan kağnı arabası, el değirmeni, tulum, yayık, körük, güğüm, eski marangoz aletleri, askerlerin Sarıkamış’ta kullandığı eski tip kayak malzemeleri gibi tarihi şeyler var” diye konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top