114 gün sonra sandık kuruluyor

114 gün sonra sandık kuruluyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün seçim tarihi için 14 Mart’ı işaret etmesi kulisleri hareketlendirdi. Buna göre AKP’nin üzerinde çalıştığı seçim takviminin ayrıntıları belli olmaya başladı. Muhalefet Cumhur İttifakı’nın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün seçim tarihi için 14 Mart’ı işaret etmesi kulisleri hareketlendirdi. Buna göre AKP’nin üzerinde çalıştığı seçim takviminin ayrıntıları belli olmaya başladı. Muhalefet Cumhur İttifakı’nın “seçimleri mayıs ayına çekmesi teklifine” onay vermezse, Erdoğan’ın 8 Mart’ta, anayasadaki “TBMM’yi fesih yetkisini kullanacağı” belirtiliyor. Kararın da 9 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından seçim süreci resmen başlamış olacak ve 60 günlük süre işleyecek. Söz konusu sürenin sonundaki ilk pazar günü 14 Mayıs’ı işaret ediyor.”

‘Türkiye’yi büyüteceğiz’
Gaziantep’i ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirerek “Sandıklar gelecek. 14 Mayıs’ta seçim olacak. Sandığa gideceğiz. Allah’ın izniyle yeni bir başlangıç yapacağız. Güzel bir başlangıç yapacağız. Türkiye’yi büyüteceğiz” dedi.

Kadıgil: Yeni yasa uygulanamaz
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Twitter’dan yaptığı açıklamada, seçim yasasında 6 Nisan 2022’de yapılan değişikliklerin 14 Mayıs’ta kurulacak bir sandıkta uygulanamayacağını belirterek “Seçim 1 gün değil, 60 günlük bir süreçtir!” hatırlatmasını yaptı. Kadıgil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına ilişkin ise “Bir Anayasal uyarı daha yapalım, 14 Mayıs olağan seçim takvimi içinde olduğundan, daha önce 2 kez seçilen Tayyip Erdoğan kendi kendine(!) alacağı bir seçim kararıyla 3. kez Cumhurbaşkanı adayı olamaz. ‘Ama sistem değişti’ yanıtı hukuki bir yorum değil, siyasi bir kıvırmadır” dedi.

Uysal’dan ‘İnönü’lü yanıt
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs vurgusuna, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan ‘milli şef’ olarak anılan ‘İsmet İnönü’ göndermeli yanıt geldi. Uysal, paylaştığı videoda şunları kaydetti: “Erdoğan, seçimler için 14 Mayıs’ı işaret etmiş. Demokrat Parti olarak biz buradayız, aynı yerdeyiz; bekleriz. 14 Mayıs 2023 yeniden ‘yerli ve milli şef’e karşı ‘Yeter, söz milletindir’ diyeceğimiz bir gün olacaktır.” Cumhuriyetin kurulduğu 1923’ten itibaren 27 yıl boyunca iktidarda kalan CHP, 14 Mayıs 1950’deki seçimlerde iktidarı DP’ye kaybetmişti.