114 yıllık mezar taşındaki yoksulluk

114 yıllık mezar taşındaki yoksulluk
İzmir’in Konak ilçesindeki 144 yıllık bir mezar taşındaki yazının, ölen şahsın o dönemde çektiği yoksulluktan yakındığı, sadece bamya yediğini anlattığı ortaya çıktı.Ege Press’in haberine göre, Ege Üniversitesi...

İzmir’in Konak ilçesindeki 144 yıllık bir mezar taşındaki yazının, ölen şahsın o dönemde çektiği yoksulluktan yakındığı, sadece bamya yediğini anlattığı ortaya çıktı.

Ege Press’in haberine göre, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Ana Bilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş, Konak’taki Aliağa Camisi’nin bahçesinde bulunan mezarlıkta araştırma yaptıklarını belirtti. Buldukları mezar taşının, bir hafızın kızına ait olduğunu, henüz 30 yaşına girmeden vefat ettiğini anlatan Das, mezar taşında o dönemde bir okka etin altı okka domatese eşit olduğuna işaret edildiğini aktardı.
Ertan Daş, şöyle devam etti:

EŞİNDEN VE YOKSULLUKTAN YAKINIYOR
“Aliağa Camisi’ndeki bu mezar taşı iki yönden önemli, ilki gıda fiyatları veriliyor. Bütün bu fiyatların ardından hayatını bamya ile geçirdiği yazıyor. Bamya o gün bahçelerde yetişiyor. Devamlı bamya ile beslendiğine göre yoksulluktan da şikayet ediyor. Cemile Hanım’ın eşinden çektikleri de ikinci önemli konu. Eşinin ne kadar merhametsiz biri olduğunu söylüyor. Kocasından şikayet ediyor, dört çocuk vermiş ama eşinden çok çekmiş. Kadınların 135 yıl önce yaşadıklarına da ışık tutuyor.