115 yıllık Ford bile zorlanıyorsa yerli otomobilin işi çok zor!

115 yıllık Ford bile zorlanıyorsa yerli otomobilin işi çok zor!
Ford Avrupa Baş Tasarımcısı Murat Güler, Türkiye’de çalışmaları devam eden yerli otomobilin tasarımını başarılı bulduğunu belirterek, “Ama şu an yaşanan değişimle birlikte piyasa çok zor. Düşünün 115 yıllık Ford...

Ford Avrupa Baş Tasarımcısı Murat Güler, Türkiye’de çalışmaları devam eden yerli otomobilin tasarımını başarılı bulduğunu belirterek, “Ama şu an yaşanan değişimle birlikte piyasa çok zor. Düşünün 115 yıllık Ford bile zorlanıyor. Sıfırdan başlayan bir şirkette daha büyük zorluk olacaktır” dedi.

GLOBAL otomotiv endüstrisindeki en başarılı Türk tasarımcılarından biri olan Ford Avrupa Baş Tasarımcısı Murat Güler, BloombergHT’de yayınlanan ‘Otomotiv Ekonomisi’ programına özel açıklamalar yaptı. Otomotiv sektöründe bir devrimin yaşandığını, içten yanmalı yani benzinli ve dizel motorların yavaş yavaş sonuna gelindiğini aktaran Güler, tüm dünyada elektrikli otomobillerin artık geleceğimiz olduğunu ilişkin kararın verildiğini söyledi. Elektrikli otomobillerde en büyük rekabetin ise tasarımda yaşandığını ve yaşanacağını aktaran Güler, “Bugüne kadar rekabette performansın yeri vardı. Motorun gücüyle ve özellikleriyle araçlar öne çıkıyordu. Elektrikli otomobiller ise ortak platformlarda ve altyapıda benzer güçlere sahip. Artık iç ve dış tasarım ön plana çıkıyor. Yeni nesil araçları tasarlarken hem estetike hem de menzille alakalı olduğu için aerodinamike önem veriyoruz” diye konuştu.
ÜZERİMİZDE BASKI VAR
“Üzerimizde artık ciddi bir mesuliyet var” yorumunu yapan Güler şunları söyledi: “Düşünün Ford, Avrupa’da VW ile işbirliği yaptı. Şimdi onlardan 600 bin tane elektrikli araç platformu satın alacağız. Bu noktada araçların VW’den ayrılması için herkes bize bakıyor. VW, Audi ve Skoda’dan ayrılacak farklı tasarımlar yapmalıyız. Bizden beklenti çok fazla. Ford CEO’su ve Başkanı ayda bir gelmeye başladı. Tasarım için heyecanlı zamanlar yaşıyoruz ama bu da üzerimizde baskı ve stres yaratıyor. 115 yıllık şirket olarak piyasada yerimizi bulmamız, bir kişiliği, hikayesi olan tasarımlar çıkartmamız lazım. Aynı Mach-E’de Mustang bağlantısı gibi. Kendi tarihimize bakarak tasarımlarımıza hikaye katıyoruz.”
SIFIRDAN PROJE ÇOK ZOR
Türkiye’de TOGG’un bünyesinde gerçekleştirilen yerli otomobil hakkında da değerlendirmeler yapan Murat Güler, “Tasarımı çok başarılı buldum. Ama şu an piyasa çok zor. Ford’da bu zorluğu yaşıyor ve içinde bulunduğumuz durumu biliyoruz. Özellikle batarya fiyatları, elektrikli araç maliyetleri çok yüksek. Bunları aşmak için zorlanıyoruz. Türkiye’de üretilen bir otomobilin eğer bataryası iyi olursa belli bir şansı olabilir. Ama büyük bir rekabete girecek. Tasarım, imaj çok önemli olacak. İmaj için büyük bir pazarlama faaliyeti gerçekleşmeli. Düşünün 115 yıllık Ford bile şu an zorlanıyor, doğru çözümleri bulmak için mücadele ediyor. Sıfırdan başlayan bir şirkette daha büyük zorluk olacaktır” diye konuştu.

ABD’de ‘Ege’ rüzgarı

SON 5 yıldır Ford’un Detroit Dearborn’daki merkezinde tasarımcı olarak görev yapan Ege Argüden, geçen hafta tanıtılan Explorer Timberline modeline imzasını attı. Porsche tarihini yazan Karl Ludvigsen tarafından geçen sene ‘Gelecek vizyonunun tasarımcısı’ olarak da gösterilen Argüden, şu an Ford Amerika’da tasarımcı olarak yer alıyor ve Explorer’ın baş tasarımcılarından biri durumunda. Ford, geçen hafta Explorer modelinin Timberline donanımlı yeni versiyonun basın bülteninde Ege Argüden’in 2019’da çizdiği eskizi de yer verdi. Zaten aracın son halinin bu eskizle aynı olduğu anlaşılıyor.