12 bin yıllık kamu binası

12 bin yıllık kamu binası
Mardin’in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmasında 12 bin yıllık “kamu binası”nın kalıntıları bulundu.Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi,...

Mardin’in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmasında 12 bin yıllık “kamu binası”nın kalıntıları bulundu.

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı’nın da aralarında yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yapan alanda, “Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar” kapsamında Mardin Müze Müdürlüğünce 2012’de başlatılan arkeolojik kazılar aralıklarla devam ediyor.

Turizme kazandırılması hedeflenen Boncuklu Tarla’da 4 dönüm alanda kazı çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 10 milyon lira bütçeli proje kapsamında 11 dönüm alanda daha kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla bölge turizme açılacak.

Çok fazla boncuk bulunduğu için “Boncuklu Tarla” adı verilmiş
Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş başkanlığında yürütülen bu sezonki kazılarda 3 döneme ait üst üste inşa edilmiş, 12 bin yıllık olduğu belirtilen “kamu binası”nın kalıntılarına ulaşıldı. Alanda boncuk, ok uçları ve kemik gibi birçok buluntu da gün yüzüne çıkarıldı.

Boncuklu Tarla’nın Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlenen bir yerleşim yeri olduğunu, köylülerin burada çok fazla boncuk bulmasıyla adının bu şekilde literatüre girdiğini belirten Kodaş, kazılarda kalıntılarına ulaşılan “kamu binası”na ilişkin, “Milattan önce 10 bin yılına ait 3 defa üst üste inşa edilmiş binanın önemli bir bölümü açığa çıkarıldı. Bir binanın tamamı gün yüzüne çıkarıldı. Bu, konut olmayan birçok kişi veya grup tarafından kullanılmış büyük boyutlu yapılar” dedi.