15 Temmuz’da ihraç edilip mesleğe dönen hâkim, Kılıçdaroğlu’nu tazminata mahkûm etti

15 Temmuz’da ihraç edilip mesleğe dönen hâkim, Kılıçdaroğlu’nu tazminata mahkûm etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2017 yılında TBMM’deki grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarının vergi cenneti olarak bilinen Man Adası’na para gönderdiğini öne sürmüş ve birtakım...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2017 yılında TBMM’deki grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarının vergi cenneti olarak bilinen Man Adası’na para gönderdiğini öne sürmüş ve birtakım belgeleri de açıklamıştı.

Bunun üzerine Erdoğan ve yakınları tarafından Kılıçdaroğlu hakkında İstanbul’da dört ayrı mahkemede beş ayrı tazminat davası açılmıştı. Davalarda Kılıçdaroğlu aleyhine kararlar çıktı. Dava sürecinde Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik hakimler için reddi hakim talebinde bulundu ancak talepler reddedildi. Dosyaya bakan istinaf hakimlerinin yerleri değiştirildi ve tazminat cezaları onandı. Yargıtay ise tazminat kararlarını bozdu.

Yüksek Mahkeme’nin bozma kararının ardından yerel mahkemeye geri dönen dosyaya bakan 4. Asliye Hukuk Mahkemesi eski kararlarında direndi. Bir davaya ise aralık ayında bakılacağı öğrenildi.

YENİDEN REDDİ HÂKİM TALEBİNDE BULUNULDU
Dün İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik davaya bakan mahkeme hâkimi Ü.E. için yeniden reddi hâkim talebinde bulundu.

Darbe girişiminden bir gün sonra 16 Temmuz 2016 tarihinde HSK kararıyla meslekten çıkartılan, 93 gün sonra mesleğe alınarak İstanbul’a atanan ve bu davaya bakan hâkim Ü.E., her duruşmada reddi hâkim talebinde bulunan Çelik’in istemini dün de kabul etmedi, Yargıtay’ın bozma kararına karşı direndi. Mahkeme hâkimi, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan ve yakınlarına 197 bin lira manevi tazminat ödemesi kararını yeniden verdi.

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURDULAR
Kararı ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun avukatı Çelik, “Yargıtay’ı takmadılar, Yargıtay’ın haklı gerekçeleri söz konusu olmasına rağmen direndiler. Önceki suç kapsamlı kararlarının arkasında durarak hukuksuzluk yapma iradelerini oraya koydular. Suç örgütü kapsamında hareket ettiklerini de ispatlamış oldular. Suç örgütü üyesi olmak ve örgüt kurmaktan ötürü ve görevlerini kötüye kullanmaktan şikâyetçi olacağız” dedi.