16 gemi için Türkiye ve Ukrayna anlaştı

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 1, 2022 / 12:39

Rusya’nın, Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarından tahıl ihracatına izin veren Tahıl Koridoru Anlaşması’nı hafta sonu askıya almasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM), 16 geminin hareketi için Ukrayna ve Türkiye’yle anlaştıklarını açıkladı. Ukrayna 12 geminin yola çıktığını teyit etti. Bu gemilerde 354 bin ton tahıl taşındığı ve bunun anlaşma başladığından beri bir defada taşınan rekor miktar olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre BM, dün Ukrayna ve Türkiye ile 16 gemi için hareket planı üzerine anlaşmaya varıldığını söyledi. Ukrayna limanlarından çıkan ve İstanbul yakınlarında demirleyen 40 geminin gün içinde denetlenmiş olacağını, Moskova’nın da bilgilendirildiğini kaydetti.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da tahıl yüklü 12 geminin Karadeniz kıyısındaki limanlardan ayrıldığı belirtildi. BM’den alınan bilgilere göre, gemiler buğday, soya fasulyesi ve bezelye ile yüklü.

AKAR, ŞOYGU İLE GÖRÜŞTÜ
Türkiye ise Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından, Ukrayna limanlarındaki gemilerle tahıl sevkiyatına devam edilebilmesi için çabalarını sürdürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devamının sağlanması için dün akşam saatlerinde Rus mevkîdaşı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, Akar’ın Şoygu’ya, “küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı, çatışma koşullarından ayrı tutulması gereken ve tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesinin beklendiğini” aktardığı belirtildi.

GAYRETİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da, ‘’8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine/Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni’’ndeki konuşmasında, “İstanbul›da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizmayla Ukrayna buğdayının 9,3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak, gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık” dedi.

Erdoğan, “Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

Rusya olmadan anlaşma yürümez
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılmasını içeren anlaşmanın, Rusya’nın çekilmesi ardından da sürdürülmesinin mümkün olduğuna inanmadığını belirtti.

Türk tarafının Rusya çekilmiş olsa da tahıl anlaşmasını sürdürmeyi istediği yönündeki açıklaması hakkındaki soruya yanıt veren Peskov, “Rusya’nın gemilerin bu bölgelerde gidiş gelişlerinin güvenliğini garanti edemeyeceğini söylediği bu şartlarda anlaşmanın gerçekleştirilmesi pek olası değil. Kremlin Sözcüsü, “Anlaşma böyle bir durumda çok daha riskli, tehlikeli ve garantiden yoksun bir karaktere bürünmüş olur” dedi.

Peskov, ‘Türkiye tarafının tahıl anlaşmasını Rusya’nın katılımı olmadan sürdürmeyi planlıyor olmasına Kremlin’in yorumunun ne olduğu’ sorusuna da, “Türkiye tarafı ve Birleşmiş Milletler ile temaslar, diplomasi kurumlarımız üstünden sürdürülüyor” yanıtını verdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top