Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

176 MODELDEN 6 MODELE İNDİ

ÖTV’ye matrah sistemi geldiğinde yüzde 45,50 ve 60’lik dilime toplam 176 model girerken bugün sadece 6 model yer alıyor. Fabrika zamlarının üzerine artan kurlar eklenince neredeyse tüm araçlar yüzde 80’lik en üst bareme girdi. Matrah sistemi kalkmazsa en ucuz araç kısa zamanda 1 milyon TL’ye ulaşacak.

KASIM 2016’da dönemin Maliye Bakanı tarafından ÖTV’ye kafaları karıştıran matrah sistemi eklendiğinde yüzde 45’lik ÖTV dilimine 38, yüzde 50’lik ÖTV diliminde 70, yüzde 60’lık ÖTV diliminde ise 68 farklı model yer alıyordu. Yani bu 3 ÖTV diliminde toplam 176 model vardı. Bu yılın mayıs sonu itibarıyla ise yüzde 45 ve 50’lik dilimlerde hiç otomobil kalmazken, yüzde 60’lik ÖTV diliminde yer alan model sayısı ise sadece 6. Haziran ayında bu dilimde de büyük ihtimalle hiç araç kalmayacak.

PSİKOLOJİK ETKİSİ OLACAK
Şu an için yapılacak bir matrah güncellemesi tabi ki sadece geçici bir çözüm olacaktır. Kurlar ve fiyatlar artıkça hızla güncelliğini kaybedeceği için kesin çözüm bu sistemin tamamen kaldırılmasıdır. Ama yerli otomobil fiyatlarının bile 900 bin TL’ye dayandığı bir dönemde en azından alım gücü düşen vatandaşlar için psikolojik olarak da olsa etkisi olacaktır.

101 MODEL %80’DE
Bugün Türkiye’de satılan 170 farklı modelin; 101 adedi %80’lik ÖTV diliminde, 20 adedi %70’lik ÖTV diliminde, 6 adedi %60’lik ÖTV diliminde, 37 adedi %150’lik ÖTV diliminde, 12 adedi %220’lik ÖTV diliminde yer alıyor. Matrahların en son güncellendiği Ağustos ayından sonra Eylül 2021’de ise 192 farklı modelin 85’i %80’lik ÖTV diliminde, 47’si %50’lik ÖTV diliminde, 1 adedi %45’lik ÖTV diliminde yer alıyordu. %130-150-220’lik ÖTV dilimlerinde ise 59 model yer alıyordu. Yani Türkiye’de %45’lik dilime giren otomobil sayısı çoktan biterken, %50’lik dilime giren otomobil sayısı da son 2 aydır tamamen sıfırlandı. Bu gidişle önce %60, ardından %70’lik dilim tamamen bitecek.

EN UCUZ OTOMOBİL 1 MİLYON TL OLACAK
“13 Ağustos’taki son matrah güncellemesinden bu yana dolar %100, Euro % 80 arttı. Maliyet artışlarına bağlı zamların üstüne kurdaki artışlar ve ÖTV dilimlerindeki değişiklikler eklenince otomobil fiyatları %130’a yakın zamlandı. Eğer matrahlar güncellenmezse en ucuz otomobil fiyatı 1 milyon TL olacak.”

ODD VE OYDER'İ DESTEK GELECEK Mİ?
MATRAHLARIN güncellenmesi için Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) harekete geçerken bu hafta içinde Ankara’ya taleplerini iletmeye hazırlanıyorlar. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) ise matrah güncellemesi konusunda ODD ve OYDER’e destek verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

50 MİLYAR DOLARLIK SİBER SALDIRI TEHLİKESİ
OTOMOTİV sektöründeki teknolojik dönüşümün gerisinde kalmamak için yatırımlarına odaklanan otomotiv şirketleri, bir yandan da siber saldırılarla meşgul. İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay da “Otomotiv endüstrisine yönelik siber saldırıların 2024’e kadar 505 milyar dolarlık zarara yol açabileceği öngörülüyor” dedi. Yaşanan saldırıların siber güvenlik konusunun otomotiv endüstrisi açısından önemini yeniden gözler önüne serdiğini söyleyen Sobutay, “Önümüzdeki on yıl ve sonrasında küresel taşımacılığı; siber güvenlik sorununu en fazla ciddiye alan otomotiv devleri şekillendirecek” diye konuştu.

İTTİFAK ATAMASI
FRANSIZ Renault’un kısa süre önce kurduğu Renault Group Türkiye’nin Kurumsal İletişim Direktörlüğüne Saadet Alpago atandı. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı içinde gerçekleşen bu atama sonrası boşalan Nissan Türkiye İletişim Müdürlüğüne ise Umut Kır getirildi. Uzay mühendisi olan ve Nissan’dan önce uzun yıllar Otomotiv Distribütörler Derneği’nde (ODD) çalışan Alpago ve yerine atanan Kır’a başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi