Çevrimiçi Lise

Ocak ayında çıkan “Sistem Çaresiz, Eğitim Sizde” kitabımda özetle tüm dünyada eğitim sisteminin zamanın gerisinde kaldığından söz etmiş ve alternatif eğitim kurumlarının sayılarının artacağını düşündüğümü belirtmiştim. Liseye gelenlere ise “Açık Lise”yi önermiş ve bu eğitimin nasıl çağdaş bir hale getirilebileceğini anlatmaya çalışmıştım. Kanımca derslerin çevrimiçi verildiği, ders dışı etkinliklerin ve sosyal faaliyetlerin yüz yüze tasarlandığı bir lisenin zamanı çoktan geldi.

Kanada
Geçen haftaki yazımda Kanada’nın yükseköğretim sisteminden bahsetmiş ve Kanada devletinin özellikle Kanada’da yükseköğretim almış göçmenlere ihtiyaç duyduğunu yazmıştım. Son aylarda Kanada’ya yaptığım ziyaretlerde özellikle Ontario’da çok sayıda özel lise açıldığını ve bu okulların neredeyse sadece yabancı öğrencilere hizmet verdiğini öğrendim. Özellikle Çinli ailelerin rağbet ettiği bu okullardan mezun olan öğrenciler kolaylıkla bir Kanada üniversitesine geçiş yapabiliyorlar.

Altın Vuruş
Bir öğrencinin Kanada’da lise eğitimi alması oldukça pahalı bir yol. Yaptığım araştırmalarda bu maliyeti radikal olarak aşağıya çekebilecek iki öğe fark ettim. 1) Kanada Üniversiteleri adayların sadece lise son sınıf derslerini değerlendirmeye alıyorlar. Başka bir ülkede lise okuyan öğrencinin 9, 10 ve 11. sınıf derslerini Kanada’daki bir liseye transfer edip sadece 12. sınıf derslerini alarak Kanada’dan lise diploması alması mümkün. 2) Kanada’da eyaletler çevrimiçi liseleri onaylıyorlar. Kanada müfredatını takip edip Kanadalı öğretmenler tarafından değerlendirildiği sürece bir öğrenci kendi ülkesinden Kanada lise diploması alabiliyor.

Ontario International High School
Yaptığım temaslar sırasında yeni kurulmuş olan çevrimiçi bir lise, (Ontario International High School) bu eğitim girişiminin Türkiye bacağında yer almamı önerdi. Temel amacım çevrimiçi eğitimi önce K12’de sonra da üniversitede yaygınlaştırmak olduğundan son derece öğretici olabileceğini düşündüğüm bu teklifi kabul ettim. Kanada’da coğrafi ve demografik koşullar nedeniyle uzun yıllardan beri uzaktan eğitim yapıldığından, çevrimiçi eğitim almak isteyen bir öğrencinin hayal edebileceği bir sistemin birçok yapıtaşı epey gelişmiş durumda. Dolayısıyla çevrimiçi lise girişimine başlamak için doğru bir ülke. Bu lisedeki deneyimlerimle Türkiye’de çevrimiçi lise için gereken malzemelerin geliştirilmesine destek vermeye çalışacağım. Ayrıca, çevrimiçi eğitimin en etkin verilişi üzerinde pratik yapma fırsatı da bulacağım (örneğin öğrenmeyi üniversiteli asistanlar ile desteklemek ve dijital öğrenmeyi yüz yüze sosyal etkinlikler ile zenginleştirmek).

Lansman
Türkiye’de bir lisede kayıtlı öğrencilerin bu çevrimiçi Kanada lisesinden bir yıl içinde nasıl mezun olabileceklerini anlatacağımız bir seminer planladık. Örneğin 11. sınıfı bitirmiş, iyi İngilizce bilen ve mühendislik okumayı hedefleyen bir öğrenci, iki İngilizce, iki Matematik, bir Fizik, bir Kimya dersinin yanında, bir seçmeli ders ve Kanada’ya özel bir sivil toplum ve kariyer planlama dersi alarak OIHS diploması alabilecek. İşletme okumak isteyen öğrencilerin alacakları zorunlu ders sayısı daha az. Sosyal Bilimler için ise seçmeli ders sayısı iyice artıyor. Üniversitelere 6 ders ile başvurulurken, kolejler için sadece 4 ders yeterli. Tüm bu detayları 15 Mayıs Pazar 21:00’de vereceğim çevrimiçi bir seminerde anlatacağım. İlgilenenler bit.ly/oihs2022 adresindeki başvuru formunu doldurarak seminere katılabilirler.
Var olan eğitim sisteminden şikâyet etmektense tüm eğitimcileri, aileleri ve öğrencileri bu tür alternatif kurumlar üzerinde düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediyorum. İnanıyorum ki ortaya güzel bir örnek çıkaracağız ve eğitimin geleceğine uzanan yolda önemli bir adım atacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erhan Erkut Arşivi