18 yıl sonra dış politikada da reform sinyali

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 22, 2020 / 20:47

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, telekonferans yöntemi ile katıldığı AK Parti il kongrelerinde, dış politikada da reform sinyali verdi. Konuşmasında üslup farklılığı da dikkat çekiciydi. Erdoğan son dönemde sert eleştiriler yönelttiği Avrupa’ya bu kez birlik mesajları gönderdi. Erdoğan’ın Biden ABD’sine de mesajı vardı.

Erdoğan G-20 toplantısı nedeniyle fiziki olarak katılamadığı AK Parti il kongrelerinde telekonferans sistemi ile yer aldı. Erdoğan’ın bu haftaki konuşmasında ağırlık dış politikaya ilişkindi. Son dönemde ‘yaptırım’ vurgusunun farklı ülkelerden sıkça yapıldığı Avrupa’ya sıcak mesajlar gönderen Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa ile bir gelecek planladığını söyledi, adalet ve ekonomide reform söylemlerine bir yenisini ekledi.
“Önümüzdeki tüm zorluklara rağmen doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her karışıyla ülkemizi geliştirme, büyütme, güçlendirme, zenginleştirme mücadelemizde yeni bir dönem başlattık. Kendimizi başka yerlerde değil Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz. Dostlarımızla ve müttefiklerimizle daha güçlü iş birliği halinde olmak istiyoruz.”
Trump ile yakın ilişki içinde olan Cumuhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin ardından Biden’e son kutlayan liderler arasındaydı. Erdoğan dış politikaya ilişkin değerlendirmesinde ABD ile yeni döneme ilişkin işaretler de verdi, müttefiklik vurgusu yaptı.
“Amerika ile uzun ve yakın müttefiklik ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel tüm meselelerin çözümünde aktif olarak kullanmak arzusundayız.”
Cumhurbaşkanı Türkiye’nin uluslararası camiada yaşadığı gerilimlere girmedi, tek tek üzerinde durmadı ancak diplomasi vurgusu yaptı. Erdoğan “Hiçbir ülke ve kurumla aramızda siyasetle diplomasiyle diyalogla çözülemeyecek sorunumuz olmadığını düşünüyoruz” dedi.

‘Bir ay önce AB’nin sonu geldi demişti’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık bir ay önce, 17 Ekim’de, Karadeniz’de çalışmasını tamamlayan Fatih Sondaj Gemisi’ni ziyaretinde Avrupa Birligi’ni eleştirmiş, çifte standart sebebiyle AB’nin güvenirliğinin azaldığını söylemişti. Erdoğan, “Tartışmalarda Akdeniz’de adil bir tutum takınmazlar ise bu durum AB’nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacak” ifadelerini kullanmıştı

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top