2 bin 200 yıllık çarşı kapısı

2 bin 200 yıllık çarşı kapısı
Çanakkale’nin Ezine ilçesinde denize yakın bir bölgede yer alan Alexandria Troas Antik Kenti’nde, 5 Temmuz’da başlayan kazılarda, yaklaşık 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen çarşının iki kapısına ulaşıldı.Ankara...

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde denize yakın bir bölgede yer alan Alexandria Troas Antik Kenti’nde, 5 Temmuz’da başlayan kazılarda, yaklaşık 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen çarşının iki kapısına ulaşıldı.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, jeofizik ölçümlerin yapıldığı ve bu sayede geçen yıl altarın (adak adanan ve kurban kesilen dini yapı, sunak) yerinin tespit edilerek bu yıl kazıldığını dile getirdi. Öztepe, kazı alanında bu yıl önemli buluntulara ulaştıklarını bildirdi. Büyük ihtimalle çarşı yapısının cadde ile bağlantısını sağlayan bir kapıyla karşılaştıklarını kaydeden Öztepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arkadaşlar şimdi onun biraz daha batısında, bizim tonozlu yer altı galerisi dediğimiz kryptoportikusa geçişin temizliğini yapıyorlar. Yani bir kapı daha bulmuş durumdayız. Şu anda tabanda kazdıkları yer büyük olasılıkla caddenin dükkanı olabilecek yere gelmiş kısmı. Zemine kadar ineceğiz. Bakalım küçük buluntular bize ne verecek? Bu çok önemli. Gerçekten burada bir dükkan varsa ve korunmuşsa içinde neyle ilgili olduğuna dair belki ipuçlarına ulaşma şansımız olacak. Bu ayın sonuna kadar bu bölüm tamamen gün ışığına çıkarılacak.”

Öztepe, duvar sistemine bakıldığında çarşının, kentin kuruluş evresi olan Helenistik döneme ait olduğunu, bunun da 2 bin 200 yıllık bir yapı anlamına geldiğini vurguladı. Öztepe, duvarın önündeki kapının geçiş bölümünün ise 1800-1900 yıl öncesine ait olduğunu, bunu da gün ışığına çıkaracaklarını ifade etti.