2 bin 700 yıllık mozaik koruma altında

2 bin 700 yıllık mozaik koruma altında
Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tarihi 2 bin 700 yıl önceye dayanan Myrleia Antik Kenti’nin bir bölümünde bulunan ve korunması için çalışma başlatılan mozaiklerin restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürüyor.Mozaik zemin...

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tarihi 2 bin 700 yıl önceye dayanan Myrleia Antik Kenti’nin bir bölümünde bulunan ve korunması için çalışma başlatılan mozaiklerin restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürüyor.

Mozaik zemin döşemelerinin koruma ve onarım çalışmalarını yürüten Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Cura, bölgenin 2015 yılında yapılan kazıyla keşfedildiğini ve mozaiğin geçici korumaya alındığını anlattı.


Bunun yeterli olmadığını ve zamanla yıpranan mozaikte bozulmalar, kalkmalar ve kayıplar oluştuğunu dile getiren Cura, talep üzerine öğrencileriyle konservasyon çalışmasını başlattıklarını ifade etti.

Cura, mozaiğin önemli bir kısmında konservasyon çalışmalarını bitirdiklerini belirtti. Mozaiğin özel olduğuna vurgu yapan Cura, “Bildiğim kadarıyla Antendros’ta çok benzer bir mozaik var. Bunun gibi 5-6 örneği var ama çok değerli bir örnek çünkü bu tamamen korunmuş durumda Antendros’ta olduğu gibi. Tabii bakıma ve sürekli korumaya ihtiyacı var bu mozaiklerin. Yani kazı yapmak değil, kazı yaptıktan sonra korumak daha önemli memleketimiz için” dedi.