2 bin şarj istasyonu için teşvik verilecek!

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 25, 2021 / 15:00

2018 yılında kurduğu ‘Zorlu Energy Solutions’ (ZES) markası ile 3 yılda Türkiye’nin en yaygın elektrikli araç şarj istasyonu ağına sahip olan Zorlu Enerji Grubu’nun CEO’su Sinan Ak, Bloomberg HT kanalında yayınlanan Otomotiv Ekonomisi programında çok önemli açıklamalar yaptı. Elektrikli araçlarla ilgili Türkiye’de 2022 yılından itibaren çok ciddi hareketlenme beklediklerini kaydeden Sinan Ak, “Hem yerli otomobil hem de ithal markaların yeni modelleri pazara sokmasıyla yatırımlar hızlanacak. Süreç beklediğimizden hızlı gidiyor. Petrol fiyatlarındaki artışın da elektrikli araç işini daha da büyüteceğini düşünüyorum” dedi.
KANUN TASARISI GELİYOR
Türkiye’de 2030 yılına kadar toplam satışların yüzde 50’sinin elektrikli araçlardan oluşacağını öngördüklerini de kaydeden Ak, kısa sürede yılda 250-300 bin adetlik elektrikli araç satışına ulaşılacağını söyledi. Ak, “Altyapı konusunda sıkıntı olmaz, gerekli yatırımlar hızla yapılır. Burada mühim olan tüketicilerin kafasındaki menzil korkusunu aşmak. Bunun da önümüzdeki yıl çözüleceğini düşünüyorum” dedi. Buna bağlı yılsonuna kadar Türkiye’deki şarj altyapısına ilişkin bir kanun tasarısının Meclis’ten geçeceği müjdesini veren Sinan Ak şöyle konuştu:
TEŞVİKLİ İHALELER GELİYOR
“Bu sayede gerekli regülasyonun yapılmasının önü açılmış olacak. Regülasyon çıkarsa herkes yatırımını daha hızlı yapacak. Buna paralel yine bu yıl içinde Sanayi Bakanlığı tarafından şarj altyapısına ilişkin teşvik ihalelerinin de yapılmasını bekliyoruz. Bayramlarda, özel günlerde yani trafiğin yüksek (pik) olduğu zamanlarda kullanılacak şarj istasyonlarına ihtiyaç var. Hem de bu istasyonların 2025’e kadar satışa sunulacak araçlara yetmesi gerekiyor. 2023 ortasına kadar 100 milyon dolar değerinde 2 bin şarj istasyonundan bahsediyoruz. Bakanlığın ihalesiyle bu istasyonların yapımı teşvik edilecek. Yani 50 istasyonluk bir ihalede verilen teklif edilen fiyata oranla yatırımın büyük kısmını devlet karşılayacak. Yani kendini ödemeyecek bir yatırımın karşılanması anlamını taşıyacak.”

ENERJİ YERİNE YAZILIM ŞİRKETİ OLARAK EVRİLİYORUZ

ZORLU Enerji CEO’su Sinan Ak, artık enerji şirketi olmaktan çıkıp yazılım şirketi olmaya doğru evrilmeye başladıklarını da belirterek, “Şu anda 30 yazılımcımız var. Bu rakam hızla 200-300 kişiye ulaşacak. Yani sadece şarj istasyonu lokasyonu anlamında değil insana da yatırım yapıyoruz” dedi. Türkiye’de şarj cihazlarının yüzde 80’inin ev ve iş tipi AC şarjlardan oluştuğunu ve bu alanda açık ara önde olduklarını söyleyen Ak, DC yani hızlı şarjların ise teknolojinin boy gösterdiği alan olduğunu kaydetti. Şu an 20-30 dakikada hızla şarjın ideal olduğunu hatırlatan Ak, 120 kW gücündeki DC şarj cihazlarını 2022’de 180 kW’a çıkaracaklarını, 360 kW için ise çalışmaların devam ettiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE HIZLI BÜYÜDÜ, GÖZÜNÜ AVRUPA’YA DİKTİ

81 ilde 1000 lokasyonda olduklarını ve 2022 yılında her ilçede olma hedeflerinin olduğunu kaydeden Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Türkiye’de yayılımı yaptık, yazılımı başlattık. Bilgi birikimine sahip olduk. Şimdi yurtdışında da çalışmalara başladık. İtalya’dan Yunanistan’a, Bulgaristan’dan Hırvatistan’a kadar Doğu Avrupa coğrafyasında olmak da istiyoruz. Bu bağlamda Karadağ’ın farklı şehirlerinde elektrikli araç şarj istasyon ağı kurulması amacıyla açılan ihaleyi kazandık ve bu hedefimizde ilk adımı attık. 2022 yılını atılım yılı olarak öngörüyoruz. Orta ve uzun vadeli projeksiyonlarımızda Avrupa’nın tamamına yayılmış ve belli bir pazar büyüklüğüne ulaşmış bir elektrikli araç şarj istasyonu operatörü olmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ İKİNCİ İŞVERENİ SEÇİLDİ

TOYOTA’nın başarılı yetkili satıcısı ve servisi Toyota Plaza Aktoy, faaliyete geçtiği 3 yıl içinde layık görüldüğü ödüllere yenilerini ekledi. 2018 yılından bu yana İstanbul Avcılar’da hizmet veren Toyota Plaza Aktoy, Great Place To Work tarafından bu yıl düzenlenen “Türkiye’nin En İyi İşverenleri” yarışmasında ikincilik ödülü ile birlikte yine Great Place To Work tarafından Bölge ve Özel Ödüller Yarışması “Üretim Kategorisinde” birincilik ödülünü almaya hak kazandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top