2 bin yıllık iki heykel

2 bin yıllık iki heykel
Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında iki bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça gün yüzüne çıkarıldı.Tarihi M.Ö....

Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında iki bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça gün yüzüne çıkarıldı.

Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanan ve tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yapılarıyla dönemin metropolislerinden biri olduğu düşünülen antik kentte kazılar, Penkalas Çayı’nda yoğunlaştırıldı.

Kazılarda 70 heykel parçasına rastlandığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, “Mitolojiye ait birçok tanrı ve tanrıçayla ilişkili olabilecek parçalar görüyoruz” dedi.

Kazılarda son olarak henüz kimliği tespit edilemeyen bir erkek başı ile Afrodit’e ait heykelin alt kısmını bulduklarını belirten Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti:
“Erkek başının yüksekliği 46 santimetre. Bu da bize ait olduğu heykelin 3 metre yükseklikte olduğunu düşündürüyor. Bulduğumuz bu erkek başı mermerden yapılmış ve başın arka kısmı kırık, korunmamış. Yüz kısmı çok iyi işlenmiş ve kaliteli bir işçiliği var. Bu erkek başının kimliğini henüz tespit edemedik. Bir diğeri ise aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit’e heykel parçası; ancak bu heykel parçası diğeri kadar büyük değil. 1 metrelik bir heykele ait olduğu söylenebilir. Dizden alt kısmı korunmuş olan Afrodit’in yanında bir yunus figürü bulunuyor.”