2 haftadır insanlık Akdeniz’de sürükleniyor

2 haftadır insanlık Akdeniz’de sürükleniyor
Akdeniz'de faaliyet gösteren insani yardım kuruluşu Sea Watch, Libya açıklarında bir adamın cesedinin iki haftadır denizde sürüklendiğini duyurdu. Yetkililer Libya, İtalya ve Malta ile temas kurulduğunu ancak hükümetlerden yanıt...

Akdeniz'de faaliyet gösteren insani yardım kuruluşu Sea Watch, Libya açıklarında bir adamın cesedinin iki haftadır denizde sürüklendiğini duyurdu. Yetkililer Libya, İtalya ve Malta ile temas kurulduğunu ancak hükümetlerden yanıt gelmediğini aktardı.

Libya açıklarında kısmen batmış botta sıkışan bir adamın cesedi, Libya, İtalya ve Malta’ya defalarca bildirilmesine rağmen iki haftadır denizde sürükleniyor. Akdeniz üzerinden

Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenleri kurtarmak amacıyla faaliyet gösteren Sea Watch, cesedi ilk olarak 29 Haziran’da Libya açıklarında tespit ettiklerini açıkladı. Hava aracı Seabird tarafından tespit edilen cesetle ilgili olarak Libya, İtalya ve Malta ile temasa geçildiği belirtilen açıklamada, bu üç ülkeye dört kez bildirilmesine rağmen,  cesedin iki haftadır hala denizde sürüklenmekte olduğu tespitine yer verildi.

Adamın kim olduğu ve nereden geldiğinin bilinmediğini belirtilen açıklamada aynı botta hayatını kaybeden başka insanların da olabileceğine dikkat çekildi.

Sea Watch’ın açıklaması üzerine,  Katolik Kilisesi’ne bağlı Caritas vakfının da aralarında  bulunduğu bazı yardım kuruluşları da cansız bedenin denizden alınması, kimliğinin tespit edilmesi ve yakınlarına haber verilmesi çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, “Sea Watch tarafından dağıtılan bu trajik bot enkazı fotoğrafı, denizde hayat kurtarma çalışmalarıyla ilgili tartışmaları bir kez daha ahlak dışı ve tiksindirici kılıyor” diye konuştu.

La Repubblica haberi, göç krizinde son yıllarda sembole dönüşen diğer fotoğraflarla birlikte yayımladı. Bu sembol fotoğraflar arasında, 2015’te Bodrum kıyılarına cesedi vuran Suriyeli bebek Alan Kurdi’nin görüntüsü de yer aldı. Ansa haber ajansı da botta sıkışmış cansız bedenin görüntüsünü ‘göç trajedilerinin yeni sembol fotoğrafı’ diye niteledi