Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

2 YIL SONRA İLK OTO ŞOV

Son yıllarda popülaritesi azalan, pandemiyle birlikte de tamamen iptal olan uluslararası otomobil fuarları 2 yıl aradan sonra fiziksel olarak ilk kez Münih’te düzenlenecek. 700’ün üzerinde katılımcının yer alacağı fuarda 100’den fazla modelin dünya prömiyeri gerçekleşecek.

SON yıllarda hem artan maliyetleri hem de gelişen teknolojilerle birlikte daha etkin pazarlama yöntemlerinin oluşması, uluslararası otomobil fuarlarının geleceğinin tehlikeye soktu. Birçok uluslararası fuar düşük katılımla kapılarını açarken, bazıları ise art arda kapanmaya başladı. Bunların hepsinin üstüne 2020’de pandemi de eklenince son 2 yıldır özellikle Avrupa’da ve birçok bölgede fiziksel olarak hiçbir fuar düzenlenemedi. Düşünün en son fuar Eylül 2019’da Frankfurt’taydı.
FRANKFURT YERİNE MÜNİH
Pandeminin etkilerinin devam ettiği bugünlerde organizatörler fuarların formatlarını değiştirip, hem azalan ilgiyi tekrar canlandırmak hem de virüs endişelerini gidermek için yeni formüller arıyor. Normalde 2 yılda bir Paris ile dönüşümlü olarak düzenlenen 70 yıllık tarihe sahip Frankfurt Otomobil Fuarı, bu yıl ilk kez Münih’e taşınıyor. Eski popülaritesini kaybeden, 2019 yılında hem ziyaretçi sayısı hem de katılan marka sayısı düşen Frankfurt yerine bu yıl 7-12 Eylül tarihlerinde ilk kez Münih’te düzenlenecek otomobil fuarı bugün (6 Eylül) kapılarını önce uluslararası basına açacak.
3 ALANDA FUAR OLACAK
7 Eylül’de ise Şansölye Angela Merkel’in açılışını yapacağı ‘IAA Mobility 2021’ olarak da bilinen fuarda 25 ülkeden 700 katılımcı 100’ün üzerinde yeni modelini ilk kez dünyaya tanıtılacak. Bu yıl tamamen mobilite hedefliyle 70’den fazla bisiklet markası da fuardaki yerini alacak. Bu yıl Münih fuarı 3 farklı alanda düzenlenecek.
1- Yeni modellerin ve teknolojilerin sergilendiği geleneksel otomobil fuarı gerçekleşecek.
2- ‘Açık alan’ adı altında çoğunlukla şehrin merkezinde her türlü mobilite çözümlerinin ve modellerinin tanıtımları yapılacak.
3- İlk kez‘Blue Lane’ (Mavi şerit) ismiyle şehir merkezini fuara bağlayan bir test parkurunda 250’den fazla yeni ve sürdürülebilir aracı (otomobil, bisiklet, scooter vs…( yerinde deneme şansı olacak. Bu parkurda 15’ten fazla uluslararası markanın 38’den fazla modeli de yer alacak.
KİMLER VAR, KİMLER YOK?
Fuara Audi, BMW, Cupra, Dacia, Ford, Hyundai, Mercedes, MINI, Polestar, Porsche, Renault, Rolls-Royce, Smart ve Volkswagen gibi markalar katılırken, Stellantis Grubu’nun markaları Opel, Peugeot, Citroen ve Fiat ile Toyota ve Nissan gibi markamalar yer almayacak.

100’den fazla yeni model sergilenecek

100’den fazla dünya prömiyerinin gerçekleşeceği Münih fuarında sergilenecek bazı modeller şöyle;
· Audi RS3
· BMW iX5 Hidrojen, i4 ve iX
· Cupra Born
· Dacia Jogging
· Mercedes C-Class All-Terrain, EQE, EQG, AMG EQS, AMG GT, Maybach EQS
· Kia Sportage Europe
· Renault Megane E-Tech, Renault 5 EV, Mobilize Limo
· Volkswagen ID5 GTX, Taigo, makyajlı Polo GTI 
KONSEPT ARAÇLAR
· Audi Grandsphere
· Audi A6 e-Tron concept 
· BMW 7 Serisi
· Porsche Konsept
· Smart SUV Konsept
· Cupra UrbanRebel

Kış lastiğine en büyük alternatif!

FRANSIZ lastik devi Michelin, 1 Eylül’de yeni dört mevsim lastiği CrossClimate 2’yi satışa sundu. Avrupa genelinde eş zamanlı olarak piyasaya sürülen lastik, kuru ve ıslak zeminde frenleme performansı, enerji verimliliği ve uzun ömürlülük açısından bir yaz lastiğinin faydaları ile bir kış lastiğinin, karlı zeminde ve düşük sıcaklıklarda yol tutuşu ve frenleme performansını birlikte sunuyor. CrossClimate 2’nin yanaklarında bulunan 3PMSF (3 Zirveli Kar Tanesi) logosu, kış lastiklerinin zorunlu olduğu ülkelerde dahi kışın bu lastiğin kullanılabileceğini gösteriyor.
TAK VE BİR DAHA ARAMA
Michelin Türkiye Ticari Direktörü Sertan Akçagöz, dört mevsim lastiklerinin çok sert hava değişikliklerinin yaşanmadığı İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde büyük motivasyon yarattığını belirterek, “Yaz, kış lastiği değişimi için bayiye git sıra bekle çok zor. Masrafı da fazla. Eğer İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız dört mevsim lastikleriyle, ömrünü tamamlayana kadar yaz-kış endişe etmiyorsunuz. İstanbul’da yaşayan arkadaşlarıma, “CrossClimate tak bir daha beni arama” diyorum. Ama kendim için öyle değil. Ben yaz-kış seyahat ediyorum. O yüzden hangi sıklıkla kar ve kış ortamına maruz kalıyorum, çok yoğun kar yağarsa o gün evde kalmaya ya da eşimin arabasıyla gitmeye razı mıyım bunlara bakmak lazım” açıklamasını yaptı.

400 elektrikli Zoe’yi İstanbullu paylaşacak

RENAULT MAİS, araç paylaşım şirketi TikTak ile Türkiye’deki en büyük elektrikli araç satış anlaşmasını imzaladı. Aralık ayına kadar toplamda 400 adet tamamen elektrikli Renault Zoe modeli alacak olan TikTak, bu araçları Eylül sonu itibarıyla İstanbul’da operasyonlarına dahil etmeye başlayacak. 18 milyon dolarlık hacme sahip bu anlaşma Türkiye’de elektrikli araçların kullanımı ve farkındalığının artıracak. 2020 yılında kurulan TikTak İstanbul’da 300 bin üyesine kentsel ulaşım hizmeti sağlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi