20 bin konut tabut olmaktan çıktı

20 bin konut tabut olmaktan çıktı
Merkez üssü Maraş olan depremlerin ardından gözler deprem riski olan bölgelere çevrildi. Deprem riski yüksek olan ilçelerden biri de İstanbul Avcılar. 1999 Gölcük Depremi'nde ağır hasar alan resmi verilere göre 976 kişinin hayatını...

Merkez üssü Maraş olan depremlerin ardından gözler deprem riski olan bölgelere çevrildi. Deprem riski yüksek olan ilçelerden biri de İstanbul Avcılar. 1999 Gölcük Depremi'nde ağır hasar alan resmi verilere göre 976 kişinin hayatını kaybettiği ilçenin CHP’li Belediye Başkanı Turan Hançerli, 1999 depreminden sonra verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.


Gazete Duvar Hacı Bişkin’in haberine göre, Hançerli, ilçelerindeki imar sorunlarının büyük bölümünü çözdüklerini belirterek, “20 yılda, 30 yılda yapılamayan işleri 3.5 yılda yaptım” dedi. Hançerli, çalışmalarına ilişkin özetle şunları anlattı:


1300 BİNA YENİLENDİ
“Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldıran plan değişiklikleri yaptık. Kentsel dönüşümün önünde engel olan uzlaşma konusunda önemli çalışmalar yaptık. Kentsel dönüşümle ilgili ekonomik krizleri çözen ona çözüm önerileri getiren çalışmalar yaptık. Ve nihayetinde kısa dönemde bin 300 binanın yenilenmesi sağlandı. Bin 300 bina, 20 bini aşkın konut insanlar için tabut olmaktan çıkıp güvenli yuvalara dönüştü, dönüşüyor. 40 yıldır plansız bir mahallenin plana kavuşmasını sağladık

.
İSTANBUL GİBİ AVCILAR DA HAZIR DEĞİL
Muhtemel İstanbul depremine hiçbir yerin hazır olmadığı gibi Avcılar da hazır değil. Tabii hazırlık deyince, insanların öncelikle aklına gelen şu: Deprem, yıkım, toplanma… Bu işin sadece küçük bir kısmı, asıl olan ve çok da üzerinde durulmayan mesele, kentin depreme karşı dayanıklı hale gelmesi. Asıl mesele bu ve buna odaklanmak gerekli. Türkiye'nin bu kapsamda en hazırlıklı en çok yol kateden belediyesiyiz.


BİR ÖNERİMİZ VAR
Bizim burada bir önerimiz var. Sıfır maliyetli finansmana dayalı kentsel dönüşüm. 6306 Sayılı Yasa'nın (Kentsel dönüşüm yasası) özüne de uygun, mevcut uygulanan ekosisteme de uygun bir öneri. Ülkemizin kaynakları bunu yapmaya yetiyor da artıyor da… Ülkemizde 1.5 milyon acil dönüştürülmesi gereken konut var. Sadece Avcılar’dan bahsetmiyorum. Önümüzün açılması lazım.”