20 milyon yıllık ağaç

20 milyon yıllık ağaç
Yunan bilim insanları, Midilli adasında dalları ve kökleri hala üzerinde olan 20 milyon yıllık bir ağaç fosili bulduklarını açıkladı. Ağaç fosili, yapılan yol çalışmaları sırasında bulundu ve özel bir metal platformla...

Yunan bilim insanları, Midilli adasında dalları ve kökleri hala üzerinde olan 20 milyon yıllık bir ağaç fosili bulduklarını açıkladı. Ağaç fosili, yapılan yol çalışmaları sırasında bulundu ve özel bir metal platformla taşınıp korumaya alındı.
Reuters haber ajansına konuşan Midilli Taşlaşmış Orman Doğa Tarihi Müzesi’nden Profesör Nikos Zouros, kazı çalışmalarının 1995’te başladığını, ilk kez dalları ve kökleri hala üzerinde olan bütün bir ağaç fosili bulduklarını söyledi.
Zouros, “Çok müstesna bir keşif. Fosili inceleyerek ne tür bir ağaç olduğunu tespit edeceğiz. Kazılar sırasında, 17 ila 20 milyon yıl önce Midilli’de var olan ormanlar ortaya çıktı. Böylece o dönemin ekosistemi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiz” dedi.
20 milyon yıl önce yanardağ patlaması sonucu savrulan küllerle orman taşlaşmış bir halde muhafaza olmuş durumda. 19 metre uzunluğundaki ağaç fosilinin çevresinde, meyve ağaçları yaprakları ile hayvan kemikleri de bulundu.