“200-300 binli vakalar olabilir, sürü bağışıklığına gidiyoruz"

“200-300 binli vakalar olabilir, sürü bağışıklığına gidiyoruz"
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Omicron varyantıyla birlikte vakaların arttığı salgına ilişkin, "Tahminen pik noktasına henüz ulaşmadık. Hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi...

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Omicron varyantıyla birlikte vakaların arttığı salgına ilişkin, "Tahminen pik noktasına henüz ulaşmadık. Hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor bu da öyle olacak. Muhtemelen şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak” dedi.

Tükek, ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Ankara merkezli bir salgın yaşandığını söylerken, "Bu merkezlerde hastalık devam ettiği halde bir de Anadolu'da yayılacak, rakamlar yükselecek. Üst sınırı tahmin etmek çok kolay değil. Avrupa'yı Amerika'yı görüyoruz milyon sınırına dayandılar. Türkiye'de de Avrupa'daki gibi 200 bin, 300 binli rakamlar olabilir. Ama şunu görüyoruz bir yandan da toplum bağışıklığına doğru gidiyoruz" ifadesini kullandı.

İzmir'de vakalar kendi rekorunu kırıyor

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, son 2 günde İzmir'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarının rekor kırdığını söyledi.

​​​​Köşger, Balçova'daki bir otelde kentin asayiş performansının değerlendirildiği toplantıda gazetecilerin koronavirüs vaka sayılarına ilişkin sorularını yanıtladı. Vaka sayılarında ülke genelinde görülen artışın İzmir'e de yansıdığını ifade eden Köşger, rakam vermek istemediğini ancak rakamların rekor seviyelere çıktığını dile getirdi. Köşger, şöyle konuştu:

"Ciddi şekilde arttı rakamlar. Depremin ertesinde bizim gördüğümüz bir pik vardı. İzolasyonda olan herkes sokağa çıkmış ve birbirine bulaştırmıştı. O pik nokta aşıldı. Ciddi şekilde en yüksekteyiz. İki gündür İzmir kendi rekorunu egale ediyor. Sürekli artıyor. Vefat sayısı da artıyor. Ölümcüllüğü, evet eskiye nazaran düşük oranda ama ölen sayısı da artıyor."