2021: İktidarın en uzun yılı

Son zamanlarda CHP’li yöneticilerin bazılarında söylem değişimi görülüyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısından sonra Oğuz Kaan Salıcı’nın bu çağrıyı yenilemesi ve il başkanlarını genel merkez toplantılarına çağırması farklı bir planlamaya işaret ediyor. Açıkçası ilk erken seçim çağrısı yapıldığında ana muhalefet olmanın gereği olarak değerlendirmiştim ve samimi bir çağrı olmadığını düşünmüştüm. Ancak şimdi görülüyor ki bu bir stratejiye dönüşüyor. 2021 yılı muhalefetin tüm gücüyle erken seçim için bastıracağı iktidarın ise buna karşı koymaya çalışacağı bir yıl olacak. İşte bu yüzden aslında iktidarın en uzun yılı olmaya aday.
Ak Parti en zor döneminden geçiyor. Türkiye Raporu araştırmalarımız bir müddettir toplumun ekonomik sıkıntılarının en üst seviyeye çıktığını gösteriyor. 2019 yılının başından beri çift haneli devam eden işsizlik rakamlarına koronavirüs salgını nedeniyle eklenen gelir kaybı ve başta liranın değer kaybetmesinden kaynaklı hayat pahalılığı eklendi. Küresel salgının ekonomik etkilerinden 2021 yılında tam anlamıyla kurtulamayacağımız artık netleşmiş gibi gözüküyor. Bu koşullar altında iktidarın stratejisi elindeki 2 yılı sonuna kadar kullanıp bu gidişatın iyiye döneceği ve bu zorlukların nispeten unutulduğu zamanda seçimleri yapmak. Haklılar. İşler ilelebet kötüye gitmez.
Haziran ve Kasım aylarında anketlerimizde erken seçime ihtiyaç olup olmadığını sorduk. Evet cevabını verenlerin oranı Haziran’da %32,8 iken Kasım ayında %44,7 oldu. Ancak bu oranlar Erdoğan’ın elini seçime zorlamaya yeterli değil. Eğer iktidarın bu en zor zamanında muhalefet erken seçime giderek bu durumdan faydalanmak istiyorsa bu grafikteki evet cevabının çok daha yukarılara çıkmasını sağlamalı. Kılıçdaroğlu ilk göreve geldiğinde istikrar olan bir yapıda kavgacı olmaktan kaçınıyordu. Doğruydu. Ama bugün farklı bir denge var. Mevcut siyasi tablo toplumun giderek memnuniyetsizliğini arttıran istikrarsızlığa işaret ediyor. Bunun sinyalini 15 Ekim tarihinde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaptığı basın açıklamasında verdi. Karamollaoğlu yaptığı açıklamada “erken seçim istikrar için önemlidir ve faydalıdır” ifadelerini kullandı.
Muhalefet için en kısa ancak iktidar için de en uzun yıl başlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Selçuki Arşivi