2021 yılının teknoloji trendleri

Eğer geçen gün instagramda bir arkadaşımın yılbaşı ağacı süslediğini görmeseydim yılbaşının yaklaştığını farketmeyecektim. Ben genelde yılın bu döneminde gelecek yıl ile ilgili öngörülerimi yaparım. İşte 2021’in teknoloji trendleri…
Uzaydan internet geliyor
1991 yılında internet’i atası BBS’ler aracılığıyla anlatmak için Boğaziçi Üniversite’sinde bir basın toplantısı düzenlediğimizde, bizi kırmayıp gelen hocalarımız bile bize uzaylı görmüş gibi bakıyordu. 90’lı yılların sonunda e-ticaret anlattığımda da aynı tepkilerle karşılaşmıştım, bu günlerde uzay teknolojilerinin geleceği noktaları anlatırken de aynı bakışlarla karşılaşıyorum. Uzaydan interneti 2000’li yıllarında başında hareketli bir uydu anteni ile Mersin’de bir arazinin tam ortasında kullanmıştım.
Şimdi artık bu teknolojinin herkes tarafından kullanılacağı bir döneme giriyoruz. Her ne kadar Elon Musk maliyetlerden şikayetçi olsa da, arkasından gelen Amazon ve treni kaçırmadığını umduğum Google ve Facebook bu yeni teknolojilerini 2021 içinde tanıtacaklar.
Yazılım robotları yaygınlaşacak
Herkes metal robotların aramızda dolaşacağı günleri beklerken, aslında uzun zamandır robotlar belki de insanların büyük kısmının olduğu yerlerde dolaşmaya başladılar. Yazılım robotları önce finans sektöründe, sonra müşteri ilişkilerinde, sonra asistan olarak yanımızda şimdi ise internette neredeyse her yerde dolaşmaya başladılar.
Bu robotlar günlük bilgisayar işlerinizi yapan pembe ve mavi yakalıların yerini bu yıl daha çok alacak. Bunları hayatımızın her alanında göreceğiz. Ancak tabii executive asistanların yerini alacak robotlara daha çok olduğunu sanıyorum ama 2021 sonunda artık hayatımızda destekleyici, bilgi veren, sizin için araştırma yapan, geçmişinizi bilen robotları daha çok yakınımızda göreceğiz.
Daha çok dijital geziler yapacağız
Pandemi sürecinde oluşan evde hayat geçirme kültürü, bir alışkanlık haline gelecek. Sadece iş için değil artık eğlence için de evdeki ortamlar kullanılacak. Bunun için sadece dijital müzeler, konserler, tarihi ve kültürel alan gezileri değil, kişisel deneyim gezileri de olacak. FITT 360 adlı boyuna takılan 360 derece kamera ile efsanevi Strange Days filmindeki, başkasının deneyimini yaşama günleri bu yıl içinde hayatımızda olacak.
Bu nedenle toplu uçuşlar olmayacak, insanlar zorunlu olmadıkça seyahat etmeyecek. İş dünyası paylaşımlı jetlere yönelirken, büyük toplu uçuşlar azalacak.
Daha çok ve kaliteli dijital konferans ve toplantılar olacak
2021 sonunda şu an kullandığımız konferans yazılımları bize çok ilkel gelecek. Daha etkili, görsel gücü olan, etkileşimi yüksek ve kullanması çok kolay yeni toplantı yazılımları olacak. Harvard’ın yaptığı gibi yenilikçi eğitim yöntemleri ve dijital sınıf setup’ları oluşacak.
Konferans yazılımları için şu an kullanılan ve sadece konuşan kafalar şeklinde olan yazılımlar artık kullanılmaz olacak. Bunun yerini görselliği yüksek sanal stüdyolar ve sanal dünyalar alacak. Bu konuda çok güzel yenilikçi çalışmaları çok keyifle görüyoruz.
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşacağı herkes için aşikar ancak evlerimizi artık buna uygun hale getireceğiz. Neredeyse her evde az da olsa ışıklandırılmış sonsuz arka planlı stüdyolar bulunacak. Sokak aralarındaki küçük fotoğraf stüdyoları da youtuber ve sosyal medya fenomenleri bu tip stüdyolara evrilecekler.
Akıllı ve dayanıklı otomobiller
Daha dayanıklı, çarpışmayı emen değil, püskürten yapıya sahip dış iskeletli otomobillere sahip olacağız.
Elektrikli ve çok güçlü bu araçlara normalde alıştığımızdan çok daha ucuza sahip olabileceğiz. Zira bu araçların çoğunda hareketli aksam çok az. Bunun en iyi örneği CyberTruck. Üstelik ön ödemesi de sadece 100 $. Ben tek motorlu bir versiyonunu satın aldım. Üretime geçtiğinde isterseniz iade edebiliyorsunuz. Üstelik modelin üzerindeki otonom sürüş desteği geçen ay 8000 dolarken şu an 10000 dolar. Yani durduğu yerde bile para kazandırıyor. (

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi