2021'in en iyileri

2021’in bitimine yaklaşıyoruz. Koca bir yıl geçerken, teknoloji dünyasında birçok donanım ve yazılımı test etme imkanı buldum. Bunların içinde en çok dikkatimi çekenleri sizinle de paylaşmak istedim. Benim görüşüm bu ürünlerin 2022’de de çok iyi donanım ve yazılımlar olacağı yolunda.

İsterseniz önce hepimizin ihtiyaç duyduğu servislerle başlayalım.

Müzik : Kendi Kütüphaneniz veya PowerApp
Müzik konusunda çok kararsızım. Spotify en çok kullanılan uygulamalardan biri ancak son dönemde kontrol ettiğimde Gazete Pencere’de de yazılarını hepinizin severek takip ettiğinden emin olduğum dostum Emre Alkin’in podcasti Spotify’da en çok dinlediğim. Bu bana gösteriyor ki; spotify bir müzik platformu olmaktan podcast platformu olmaya evriliyor.
Apple Music son dönemde hem spatial hem de lossless müzik konusunda çok yenilikçi bir hal aldı. Ancak Stairway to Heaven’i Heart’dan dinlemek gibi özel istekleriniz varsa bunlara cevap vermiyor.

Youtube Music bu konularda çok daha özel. Ancak orada da bazen çok aradığınız şarkıları çer çöpün içinde bulmakta zorlanıyorsunuz. Yani benim sanırım en sevdiğim kendi müziklerim eğer araştırmak istersem de on yıllardır zevkle dinlediğim Power FM’e ait PowerApp sanıyorum en iyi uygulama. PowerApp’in bir yeni özelliği de, gitmek istediğiniz mekanda çalan müzikleri de dinleyebiliyor olmanız. Üstelik sadece İstanbul için geçerli değil, Mersin’de bile daha şimdiden (bu özellik yeni duyuruldu) iki mekanın müziklerini dinleyebiliyorsunuz.

Out of box donanım markası: Acer
Bir süredir, Acer’ı sıkı takip ediyorum. Özellikle oyun bilgisayarları tarafında, Acer çok özel bir marka. Ancak ben daha çok iş bilgisayarları ve ek donanımlar tarafındayım. Yılın ortalarında Porsche Design Acer Book RS’i denemiş ve kutu açılışından, ürün kalitesine kadar hayran kalmıştım. Daha sonra Acer C250i taşınabilir projeksiyon cihazını kullandım. Ürünün en güzel tarafı taşınabilir bir projeksiyon cihazının yanında yüksek ses kaliteli bir hoparlör ve bunların hem android hem de iOS’a kolayca bağlanmasını sağlayan altyapısıydı.

Yılın sonunda ise Google’ın Acer’a Türkiye’de Chromebook satışı konusunda onay vermesi ile birlikte Chromebook Spin 311’i test ettim. Yıllardır Chromebook’dan konuşuyoruz ama ilk deneyimimi Acer ile yaşadım.
Ürünü minimalist ve konforlu bulduğumu söylemem gerekiyor. Hatta bu ürün fiyat performans ilişkisi açıcından yılın en iyi ürünü olarak Apple Macbook Air M1’in tahtına oturdu. Bu nedenle listeden fiyat performans başlığını kaldırdım.

TO DO: Minimalist To do for Apple
2021 çoğumuz için yeni bir çalışma düzeni içinde geçti. Bazılarımız bu yeni ev-ofis hibrit çalışmaya alışmakta zorlandı. Ben bu konuya 3 yıldır uyum sağlamaya çalışıyorum. Bunun en önemli kısımlarından biri de kullandığınız uygulamaları buna uygun hale getirmekten geçiyor.

Mesela yapacaklarımızı eklediğimiz ve ne noktada olduğumuzu kontrol ettiğimiz listeler. Dijital ajanslar bu listeleri iş paylaşımı için de kullanıyor. Ancak benim tercihim genelde telefon ekranıma ilk baktığımda görebileceğim bir düzeninin olması. Eşim Samsung telefon kullanıyor ve Android’de bunu bir ekranda görmesi çok kolay.
Ancak Apple iPhone’da widget’lar işletim sistemine daha yeni eklendi ve sistemle birlikte gelen todo uygulamasının widget özelliği yok. Üstelik geçen yıl en iyiler listesinde yazdığım ve hala çok severek kullandığım Moleskine’e ait takvim programının to do list uygulaması olan Moleskine Actions’da da yok. Ben de bir araştırma yaptım ve tek seferlik ödemesi olan yani SaaS olmayan Minimalist Todo isimli bir uygulama buldum. Benim gibi minimali sevenler için harika bir yaklaşım. Hoş bana kalsa bunda da bazı özellikleri keserim ama yine de istediğiniz gibi yönetebildiğiniz bir widget’ı var.

Dijital ev aletleri: Arzum
Yılın en başarılı markalarından biri de Arzum. Donanım tarafında Türk kahvesinde Okka, süpürgede AR4301 Robotek X2 Akıllı Robot Süpürge en başarılı ürünleri. Zaten kişisel bakım alanındaki donanımındaki başarısı da dikkat çekici ama tabii marka olmak için sadece iyi ürünler üretmek yetmiyor. Arzum bu yıl müşteri deneyimi alanında uluslararası üç prestijli ödül aldı. Arzum Magic, Türkiye’nin en iyi tedarik zinciri takımı oldu ve bunlarla birlikte Arzum 9 ayda 32,6 milyon TL net kar açıkladı. Belli ki Türkiye’deki en iyi yönetilen şirketler listesine de bu hızla girecek.

Aslında listem bundan biraz daha uzun ama her yerde bulamayacağınız, en şaşırtıcı olanları paylaşmaya özen gösterdim. Listeleme, bilgi organize etme alanında Instapaper hala en iyiler listemde. Bu yıl SetApp’i de Apple Mac bilgisayarların en özel uygulamları listeme alıyorum. Zira İşletim sisteminin özellikle “uninstall” özelliğini bu kadar iyi yöneten başka bir yazılım yok. Tabii CleanMyMac de bu listede.
Son dakikada listede değişiklik yapmama en çok etki eden Macbook Air M1’ın yerini alan Acer Chromebook Spin 311 ve yazılar için kullandığım Ulysses’in yerini Apple tarafından yapılan listede alan Craft oldu. Craft’ı daha önce denemiş kararsız kalmıştım ama şimdi bir kere daha kontrol edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi