2022’nin en iyileri

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 1, 2023 / 06:38

Bu hafta teknoloji basınının en önemli isimlerine 2022 yılı teknoloji dünyasında olanları sordum. Aldığım cevaplara bir de benimkileri ekleyip size iletiyorum.

  •   2020 için en vizyoner üç teknoloji şirketi : Özellikle yapay zeka ile uğraşan şirketler 2022 sonuna doğru çok ciddi bir çıkış yaptılar. Bu nedenle bütün yapay zeka şirketlerini sayabiliriz. Ancak OPenAI özellikle açık kaynak kodlu olması sebebiyle hepinden daha önde. Geçen on yılın e-ticaret şirketleri ise pazarın en büyük kısmıydı. Orada da Amazon yenilikçi. Bir de yeni dünya işlerinden birini seçmekte yarar var. Sanılanın aksine oturduğumuz apartmanların fiyatlarının düştüğünü göreceğiz. Yeni nesil inşaatın hızlı olduğu basit ve üretimi inşaat alanında gerçekleşmeyen evler. Burada da Boxabl iyi bir örnek olabilir.
  •   2022’nin en iyi üç pazar yeri markası : Bu sorunun bendeki ilk cevabı tabii ki Amazon. Bu yıl sorunlu alışverişlerimizde bile hızlıca çözüm buldular. Gerçekten şu an Türkiye’de hizmet veren en iyi firma. Ancak ürün iadelerini hızlandırmanın bir yolunu bulmalılar. Bir de yurt dışından alınan ürünlerde mutlaka sorun çıkıyor. Keşke bütün ürünler prime olsa. Onlar da bir günde gelse. Hepsiburada.com listenin ikincisi. Çok doğru işler yapıyorlar. Müşteri hizmetleri çok başarılı. Her ne kadar Maximum mobil üzerinden aldığım üründe sorunu kısa zamanda çözseler de, pazarlama ekibinden beklediğim performansı tam olarak aldığımı söyleyemeyeceğim. Ancak Migros’u da kendisine ait olmayan ürünleri sattığı için pazaryeri olarak değerlendirebilirsek, Migros Online’ı da üçüncü olarak ekleyebiliriz.
  •   2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası : Ev elektroniğinde Arzum benim listemin başında. Çok başarılı ürünler çıkarıyorlar. Ürünleri, şirket yönetimi ve basın ilişkileri açısından çok ilerdeler. Benim ikinci ve üçüncü konusunda ne yazık ki önerim yok.
  •   2022’nin en iyi üç telefon uygulaması : Hemen hızlıca her gün kullandığım uygulamalara baktım. Sanıyorum listenin başında Keenetic’in uygulaması var. Evdeki internete hiç bu kadar hakim olmamıştım. İkinci uygulama Just Press Record. Özellikle deşifre gibi zaman ve para düşmanı bir işi kolaylaştırdığı için. Üçüncüsü de Metro Fast . Metro’da alışveriş işini çok kolaylaştırdığı için.
  •   2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji : NFT, Metaverse, Bitcoin (blockchain) demek isterdim ama yılın en sonunda bana gösterdi ki; yapay zeka daha çok uzun zaman hayatımızı kontrol edecek. Hani şu Metaverse için yeni dijital kırılım, rönesanstır biz de içinde olmaktan çok mutluyuz diyenler var ya; eğer gerçekten rönesansın içinde olmak istiyorlarsa yapay zeka işine girmeliler. Asıl kırılım orada yaşanacak. Bu arada zeka nedir de çokça tartışılacak. Geçen gün Instagram’da paylaştım. Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur abim harika bir tanımlama yapmış. Zeka nedir anlamak isteyenler de oradaki zekaya kulak vermeli. İkinci sırada füzyon enerjisi var. Çok önemli bir konu. Üçüncüsü ise aşılar. Kanser, HIV ve diğerleri.
  •   2022’nin en iyi üç televizyon platformu : Netflix sıralamada hala birinci. Amazon Prime ve tabii çocukların sevgilisi Disney +
  •   2022’nin en iyi üç televizyon markası : 2022’de Beko’nun akıllı televizyonunu uzun süre inceledim ve çok beğendim. Ne yazık ki ikinci ve üçüncüde öyle ciddi bir aday ile karşılaşmadım.
Abstract Happy 2022 New Year greeting card rocket launch. Low poly style design. Abstract geometric background. Wireframe light structure. Modern 3d graphic concept. Isolated vector illustration.

Ersin Akman

  •   2022’nin en iyi 3 ürünü sizce neydi / Samsung Galaxy Z Flip4 cep telefonu – Philips 65OLED807 TV, Philips AirFryer XXL
  •   2020 için en vizyoner üç teknoloji şirketi / Bence yok
  •   2022’nin en iyi üç pazar yeri markası / Hiç takip ettiğim bir şey değil  Atıf
  •   2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası / Xiaomi – ECOVACS – Philips
  •   2022’nin en iyi üç telefon uygulaması / WhatsApp – Telegram – Twitter
  •   2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji / Çıkmadı ki bir şey 🙂 Olsa olsa “Cep telefonlarındaki hızlı şarjın yaygınlaşması” denilebilir
  •   2022’nin en iyi üç televizyon platformu / Netflix – Amazon Prime – Disney +
  •   2022’nin en iyi üç televizyon markası / Philips TV – TCL – LG

Fatih Sarı

Enterprise Next Genel Yayın Yönetmeni

Geride bıraktığımızı umduğumuz küresel pandemiden sonra hemen her alanda bir toparlanma söz konusu. Pandemi döneminde büyük ivmeler yakalayan dijital dönüşüm ve e-ticaret tarafındaki şirketler ise aynı ivmeyi devam ettirmenin derdinde. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 için tercihlerim ise şöyle:

  • 2022’nin en iyi 3 ürünü

Huawei Mate 50 Pro cep telefonu. Logitech’in kadın oyunculara yönelik hazırladığı Logitech G Aurora Koleksiyonu ve JBL Quantum serisi kulaklıkları.

  • 2020 için en vizyoner üç teknoloji şirketi

Anker, Tecno ve Huawei.

  • 2022’nin en iyi üç pazar yeri markası

Amazon, Hepsiburada ve n11.

  • 2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası

Anker, TCL ve Dyson.

  • 2022’nin en iyi üç telefon uygulaması

Vivino (şarap seçim ve değerlendirme uygulaması), Zoom (online toplantı uygulaması) ve Juzdan (bankacılık ve elektronik kampanya uygulaması)

  • 2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji

2022’de çıkan ya da bu yıla damga vuran bir teknoloji olmadı ancak NFT ve metaverse gibi kavramlar yılın en çok konuşulan teknoloji başlıkları oldu. Ancak bu başlıklarda beklenen gelişmeler oldu mu derseniz cevabım maalesef hayır.

  • 2022’nin en iyi üç televizyon platformu

Bu sıralamada sadece tek marka yazabilirim o da Amazon Prime.

  • 2022’nin en iyi üç televizyon markası

TCL, LG ve Onvo.

Murat Yıldız

  2022’nin en iyi 3 ürünü sizce neydi

Huawei Mate 50

Mobil fotoğrafçılıkta çığır açtığını düşünüyorum.

CapCut Windows

Tamamen ücretsiz bir video düzenleme yazılımından bu özellikleri bulmak çok şaşırtıcı oldu.

Midjourney ve ChatGPT

Yapay zeka sonunda gerçekten hayatımıza dokunan çözümler ile gelmeye başladı.

  •   2020 için en vizyoner üç teknoloji şirketi

Picus Security

Binalyze

NSC Soft

  •   2022’nin en iyi üç pazar yeri markası

Hepsiburada

N11

Amazon

  •   2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası

Philips (Airfryer ile)

Anker

Dyson

  •   2022’nin en iyi üç telefon uygulaması

Capcut

Mastadon

Flightradar

  •   2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji

GPT 4.0

JamesWebb teleskop

Nükleer füzyon başarısı

  •   2022’nin en iyi üç televizyon platformu

Netflix

Disney+

Gain

Ali Güngör

  •   2022’nin en iyi 3 ürünü sizce neydi

Öncelikle bir yazılım: Unreal Engine 5, ücretsiz ve devrimsel derecede ileri grafik ve kolaylıklar sunan bir araç. Oyun geliştiriciler, üç boyutlu modelleme yapanlar ve fotorealistik deneyim tasarlayanlar için muhteşem bir araç.

2022 sonlarında çıkan NVIDIA GeForce RTX 4090 abartı güçlü bir ekran kartı olarak ciddi bir performans artışı sağladı. Az önce bahsettiğim Unreal Engine 5 için ve oyun geliştirme, modelleme yapma ve iş için de önemli bir donanım. İçerisindeki RT ve Tensor Core denen birimler, makine öğrenimi destekli uygulamaları ve ışın izlemeyi desteklediği için oyunlar dışında bazı özel yazılımlarda da performans artışı getiriyor.

AirFryer, Ayçiçek yağında fiyat artışıyla birlikte az yağ ile kızartma yapan havayla pişiren cihazlarda büyük bir çılgınlık yaşandı. Teknolojiyle mutfağın, evin daha çok kesiştiğini görüyoruz artık. Akıllı ampuller, prizler, robot süpürgeler derken adım adım ev hayatını değiştiren teknolojiler önemli hale geliyor.

  •   2020 için en vizyoner üç teknoloji şirketi

OpenAI, devamlı para kaybettiği halde en çok konuşulan ve ileride bunu kat kat fazla kazanacak bir şirket. Önce teknolojiyi geliştirip, para kazanmayı sonradan çözmek sıradışı ama büyük yarar sağlayacak bir yaklaşım. Ürünleri ChatGPT, Dall-E 2 teknoloji dünyasında büyük ses getirdi. Bu yapay zeka araçları insanın yerini belki almayacak ama pek çok meslek, bu araçlar sonrasında risk altında olup olmadığını sorguladı.

MidJourney bağımsız bir araştırma laboratuarı. İnsanın hayalgücü üzerine yaptıkları deneyler, şu an sanatçıların kullandığı, beslediği ve bazı sanatçıların da protesto ettiği işler yapıyor. Deneysel olarak yazdığınız metinleri yağlıboya tablolara ya da fotoğraflara dönüştüren bu teknoloji de tıpkı Dall-E gibi sarsıcı derecede başarılı sonuçlar sunuyor.

Üçüncü vizyoner teknoloji şirketi yerine bir kategoriyi anmak daha önemli: Yapay zeka destekli görsel analizin sağlık ve endüstri alanında kullanılması. Türk şirketleri de dahil bu alanda ciddi başarılar var ve insan sağlığında doktorlara, radyologlara asistan olarak tespit başarısında büyük ilerlemeler kaydediliyor.

  •   2022’nin en iyi üç pazar yeri markası

Yurtdışındaki trendin benzerini görüyoruz, Hepsiburada kendi mobilyasını, Trendyol kendi tekstil ürünlerini piyasaya sürüyor. Veriye erişimi olan her e-ticaret uygulaması hangi ürünlerde talep varsa, tıpkı zincir marketlerdeki gibi kendi markalarını o alanda ortaya koyup pazara rahatlıkla giriş yapabiliyor. Amazon ise yurtiçi stoğu olmayan bazı ürünleri yurtdışından çok hızlı getirerek ciddi eksikleri kapattı.

  •   2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası

Philips hava temizleyiciler, kişisel bakım ürünleri, aydınlatma seçenekleri ve genel olarak ürün gamının genişliğiyle ön planda kalmayı başardı.

Ancak Xiaomi fiyat rekabeti ve akla gelecek gelmeyecek her türlü üründe pazarda bir ürün sunmasıyla da ciddi şekilde varlığını genişletmeye devam ediyor. Pazar payı verileri henüz ortaya çıkmadı, tek bir dağıtıcı da yok bu yüzden takip etmesi zor bir marka.

Dyson ucuz ürünlerin bile ucuz olmadığı bir ortamda en ucuz ve en pahalı ürünlere talebin artmasıyla, insanların enflasyon karşısında değerli ürün almak istemesiyle cidden daha çok dikkat çekti. Ürünleri yüksek teknolojiye sahip olduğu için beğeniliyor.

  •   2022’nin en iyi üç telefon uygulaması

CapCut, sosyal medya uygulamaları için hızlı ve kolay video düzenleme imkanı sunuyor. Ağırlıklı olarak TikTok’un destekçi uygulaması olsa da, benzer uygulamalar için yön gösterici diyebiliriz. Gerçekten akıllı uygulama tarzında, kolaylık sağlıyor ve zaman kazandırıyor.

Nomad Sculpt, üç boyutlu tasarım yapabilirsiniz. Cep telefonunu tüketmek yerine üretmek içi kullanmak iyi gelecektir.

İstanbulkart uygulaması da bu yıl QR Code ile ödemedeki ciddi artış ile İstanbul’da hayatın önemli bir parçasıydı. NFC’li telefonların artışı, kartlara insanların kendi para yüklemesini kolaylaştırdı. Aşırı kalabalıklaşan ve yerlileri için taksi bulmanın imkansız hale geldiği şehirde trafiğin sıkıştığı her noktada metro ulaşımı çok önemliydi.

  •   2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji

Yapay zeka teknolojileri, ücretsizler, kullandıkça insanlardan öğrenerek daha hızlı gelişiyorlar.

  •   2022’nin en iyi üç televizyon platformu

YouTube şu an dünya çapında televizyon kanallarının çoğunun yerini aldı. TV halen güçlü ve özellikle ana rating odaklı programlar etkili ancak insanlar bu programların yorumlarını YouTube üzerinde izlemeye en az programlar kadar hatta daha fazla vakit ayırıyor.

Netflix yüksek pazar payıyla ve her ülkede yerel yapımlar yapmasıyla öne çıkıyor. Son yıllarda Netflix için yapılan Türk yapımların sayısının artışı, Avrupa’da da benzer bir durumun güçlü devamı şirketin konumunu güçlendiriyor.

Blu TV de yerel yapımlarla parladı, yıl bitterken Çekiç ve Gül Bir Behzat Ç. Hikayesi dikkat çekti. Aslında burada Disney+’ı da konuşmak gerekiyor ama özetle her TV platformu içerik arşivi kadar ve yerel yapımları, kültürü desteklediği, işbirliği yaptığı kadar güçlü diyebiliriz.

  •   2022’nin en iyi üç televizyon markası

TCL televizyon alanında fiyat/performans olarak üst segment ürünler piyasaya sürdü ve Amerika’da pazar payında büyük bir kazanım elde etti.

LG özellikle OLED TV ve televizyonlarında sinema modu sunmanın yanında profesyoneller tarafından da çok tercih edildi ve ilginç yenilikler getirmeye devam etti.

Samsung dev Pazar payında halen güçlü bir pozisyonda ve Neo QLED TV serisiyle gayet başarılı.

Bülent Nevreş

  •   2022 için en vizyoner üç teknoloji şirketi

Schneider Electric (Çevre ve iklim konusuna inanılmaz katkısı olan bir şirket olmasından dolayı çok vizyoner buluyorum)

IBM (Bazı alanlardan çıkmasına rağmen faaliyet gösterdiği alanlarda hala çok vizyoner ürün ve çözümleri var ve sektöre yön vermeye devam ediyor)

Dell (Son yıllarda yaptığı yeni satın almalar ve cesur hareketlerle vizyonerliğini sürdürmeye devam ediyor)

  •   2022’nin en iyi üç pazar yeri markası

Amazon.com.tr

Hepsiburada.com.tr

Trendyol.com.tr

  •   2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası

Philips

Samsung

Sony

  •   2022’nin en iyi üç telefon uygulaması

Google Maps

Whatsapp

Getir

  •   2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji

2022’de kayda değer pek yeni teknoloji çıkmadı ama en çok etkisini hissettiren şunlar oldu:

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Sınır Bilişim (Edge Computing)

Robotics

  •   2022’nin en iyi üç televizyon platformu

Netflix

Disney Plus

Amazon Prime Video

  •   2022’nin en iyi üç televizyon markası

Philips

Samsung

LG

Prof. Dr. Mustafa Zihni Tunca

Netizenlist.com Köşe Yazarı

  •   2022’nin en iyi 3 ürünü: Dyson V15, Galaxy Z Fold4, Philips Airfryer XXL
  •   2022 için en vizyoner üç teknoloji şirketi: Amazon, Togg, Martı
  •   2022’nin en iyi üç pazar yeri markası: Amazon, Trendyol, HepsiBurada
  •   2022’nin en iyi üç ev elektroniği markası: Dyson, Xiaomi, Philips
  •   2022’nin en iyi üç telefon uygulaması: Kitapyurdu Sesli, Papara, Brave Browser
  •   2022’de ortaya çıkan en iyi teknoloji: BMW IX Flow (Renk değiştiren araç)
  •   2022’nin en iyi üç televizyon platformu: Amazon Prime, Netflix, Gain
  •   2022’nin en iyi üç televizyon markası: LG, Samsung, Philips
Atıf Ünaldı

23 Aralık 1973 tarihinde Malatya’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesinde Fizik Bölümü’nde eğitim aldığı yıllarda Türkiye’de ilk kez iki bilgisayarı telefon hatları üzerinden konuşturan BBS sistemini kurarak, Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturmuştur. Bir çok radyo ve televizyonda program yapımcılığı ve sunuculuğunu, bir çok teknoloji dergisinde köşe yazarlığı, bilişim editörlüğü ve genel yayın yönetmenliği yaptı. Türkiye’deki ilk internet servis sağlayıcısının genel müdürlüğünü üstlendi. Bir çok organizasyon ve kuruluşta internet süpervizörlüğü , webmaster’lığı , IT direktörlüğü ve dijital projeler koordinaörlüğü görevlerinde bulundu. Farklı üniversitelerin farklı fakültelerinde öğretim görevlisi olarak bulunmuş olan Ünaldı; şu an teknoloji ve pazarlama konuları başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren Unaldi Consultancy’nin kurucusu. IPTV Derneği başkanı’da olan Atıf ÜNALDI Bloomberg Businessweek’te her hafta köşesinden teknoloji yorumları yapıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top