Ankara-Şam hattındaki görüşmeler sıklaştı. Türkiye ve Şam yönetimi arasında 11 yıl sonra Moskova’da yapılan ilk üst düzey görüşme geniş yankı uyandırdı. İlk kez iki ülke savunma bakanlarının görüşmesiyle, askerî seçenek yerini diplomatik seçeneğe bırakmış gibi görünüyor.
Ortadoğu konusunda uzman olan Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Erkmen, Suriye ve Türkiye’yi sahada yakınlaştıran gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulundu. 2023 yılının Ortadoğu’da ve Türk dış politikasında Suriye yılı olacağını iddia etti.
Erkmen, sınır ötesi bir operasyonun gerçekleşme ihtimalini de göz ardı etmemek gerektiğini vurgulayarak, son bir ayda yaşananların Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşmesi muhtemel operasyonun çok daha geniş kapsamlı bir dizi adımın parçası olacağına işaret etti.
Prof. Dr. Erkmen’e göre, Türkiye-Suriye ilişkilerindeki değişim sadece Fırat’ın kıyısında yeni bir dönem açmakla sınırlı kalmayacak. Rusya ve Suriye’nin HTŞ’nin varlığını stratejik bir tehdit görmeye devam ettiklerine değindi.
Prof. Dr. Erkmen, “Suriye Ordusu, PYD’yi Rakka ve Halep’te kilit yerlerden çıkarınca namlunun ilk döneceği yer İdlib olacak. Ancak bu sefer Ankara ve Şam PKK/YPG ile mücadele üzerine inşa edilen yeni bir sürece odaklanırken İdlib’de karşı karşıya gelmeyeceklerdir” görüşünü savundu.
TÜRKİYE OPERASYONDAN VAZGEÇMEDİ
Görüşme trafiğine rağmen Türkiye’nin, Suriye’de PKK/YPG’ye karşı bir askerî operasyon yapmaktan vazgeçmediğini belirten Erkmen, bu operasyonun Türkiye’nin Suriye’de terörden temizlediği ve muhaliflerin kontrol ettiği bölgeleri genişletmeyeceğini söyledi. Aksine, Türkiye’nin bazı bölgelerden YPG’yi temizlerken, olası operasyon sırasında Suriye Ordusu’nun YPG’nin çekildiği bölgeleri doldurması ihtimalini gündeme getiren Erkmen, Suriye Hükümeti’nin kontrol ettiği sahaların genişlemesine ve PYD’nin kontrol ettiği bölgenin daralmasına neden olacağı değerlendirmesini yaptı.
Erkmen son olarak, “Olası bir operasyon, Ankara-Şam diyaloğunun PKK’ya karşı ortak mücadele ekseninde her iki ülke için ortak çıkar üretebileceği bir modelin ilk adımı olabilecek. Yakın gelecekte Türkiye ve Suriye ordularının Rusya gözetiminde karşılıklı ya da koordineli devriyeye çıktığı bir modeli tartışıyor oluruz” dedi.