Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

2023’te VOLTAJ çok yükselecek!

Avrupa’da elektrikli otomobillerin payı toplam satışlarda yüzde 12,12’yi bulurken, Türkiye yüzde 1,1’lik payla 31 ülke arasında hala son sırada. Satış hızında 3.’üncü sırada olmamıza rağmen adetsel olarak hâlâ çok gerilerdeyiz. 2023’te eğer Togg ve diğer markalar hedefledikleri adetleri yakalayabilirlerse en az 30 bin adetlik satış ve yüzde 5’lik pay bekleniyor.

SON dönemde Türkiye’nin otomobili ‘Togg’ haberleriyle birlikte elektrikli otomobiller Türkiye’nin ana gündem maddelerinden biri oldu. Mart sonunda satışa sunulacak tam elektrikli Togg ile birlikte Türkiye’de sektörde dengeler nasıl değişecek hep birlikte göreceğiz ama birçok markanın elektrikli otomobil stratejisini Togg’a göre yapacağı da ortada. Yani 2023’te Togg ile birlikte Türkiye’de bir çok yeni elektrikli otomobilin de satışı başlayacak. Peki ilk etapta iç pazarı hedefleyen Togg’u nasıl bir pazar ve rekabet bekliyor.


SATIŞLAR %148 ARTTI
Türkiye’de yüzde 100 elektrikli otomobil satışları model sayısının artmasına paralel bu yılın Ocak-Ekim döneminde adetsel olarak yüzde 148 artarak 4.939 adede, toplam pazar içindeki oranı açısından da yüzde 164 artarak yüzde 1,1’lik paya ulaştı. Yani elektrikli otomobil satışları hızla artıyor ama toplam satışlardaki payı hâlâ Avrupa’nın çok gerisinde. 10 ay sonunda baktığımızda Türkiye elektrikli otomobil satışlarında Avrupa’nın en hızlı büyüyen 3. pazarı olmasına rağmen, toplam satışlarda 31 Avrupa ülkesi arasında 20’inci sırada. Toplam satışlarda elektrikli araçların aldığı pay olarak ise sonuncu sıradayız. Bugün Avrupa’da elektrikli otomobil satışlarının payı yüzde 12’yi aşmış durumda.

2023’TE MODEL ATAĞI
10 aylık sonuçlara baktığımızda, 2022 yılı sonunda toplam elektrikli otomobil satışlarının 7 bin adede yaklaşacağını söyleyebiliriz. Bu da yılı yüzde 1.2’lik paya yakın kapatacağı anlamına geliyor. 2023 yılı ise Türkiye’de elektrikli otomobil satışlarında Togg ile birlikte ciddi bir sıçrama yaşanacak gibi duruyor. Togg’un 2023’te 20 bin adede yakın bir üretim yapacağını açıklaması, ihracat hedefi olmadığı için tüm modellerin iç pazarda satılacağını gösteriyor. Ayrıca Türkiye’de başlayan elektrikli model atağının 2023’te hızlanması bekleniyor. Sadece son 2 ayda 6-7 yeni elektrikli model satışa sunulurken, yeni modeller ve Togg ile birlikte 2023’te en az 30 bin adetlik elektrikli otomobil satılacağını söylesek, yalan olmaz. Bu da elektrikli otomobillerin payının yüzde 5’e çıkacağını gösteriyor. Bekleyip göreceğiz…

1.7 milyon TL’ye 438 km menzil!
2030 yılına kadar tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olmayı amaçlayan İsveçli Volvo, doğuştan elektrikli C-SUV modeli C40’ı Türkiye’de satışa sundu. Yeni C40, Türkiye pazarında iki farklı ‘’Recharge Twin’’ ve ‘’Recharge’’ motor seçenekleri ile sunuluyor. ‘’Recharge Twin’’ motor tipinde, biri önde ve diğeri arka aksta olmak üzere 78kWh pil ile çalışan 2 elektrikli motor bulunuyor. Tahmini menzili yaklaşık 450 km. Tek motorlu C40 Recharge ise, 78 kWh pili ve WLTP sürüş döngüsü kapsamında tek bir şarjla 438 kilometreye kadar menzil sunuyor. Tek motorlu (P6) versiyon 1 milyon 710 bin TL’den, çift motorlu (P8) versiyon ise 1.880.146TL’den başlayan fiyatlara sahip.

Türkİye’de satılan elektrİklİ model sayısı 25’e ulaştı!
TÜRKİYE’de son dönemde markalar atağa kalkarak, yeni nesil elektrikli modellerini art arda satışa sundu. Türkiye’de bugün itibarıyla satılan elektrikli model sayısı 25’e ulaşırken, yeni satışa sunulan modeller arasında Kia EV6, Niro, Hyundai Ioniq 5, Citroen e-C4, Peugeot e-2008, Audi e-tron ve e-tron GT ile Volvo C40 yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi