ANKARA SANATIN BAŞKENTİ KALMALI

Cumhuriyet döneminde Türkiye’de başta resim olmak üzere sanatta birçok disiplinin filizlenip serpilmeye başladığı yer Ankara olsa da günümüzde “Kültür-sanat” denilince akla gelen ilk yer İstanbul.

Sermayenin ağırlıklı olarak Türkiye’nin ekonomik lokomotifi konumundaki bu şehirde toplanması birçok alanda olduğu gibi plastik sanatları da Ankara ve Anadolu’nun değişik kentlerinden İstanbul’a göç etmeye mecbur bıraktı. Bu göç 20 yıllık AKP döneminde daha da arttı. Bunun en önemli nedeni, ilk yıllarında kültür sanat dünyasına da “şirin” görünen AKP’nin daha sonra bu alanda da gerçek kimliğine dönmesi oldu. Şunu kastediyorum; Geçmişte, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık, devlet bankaları, Türkiye’nin bilinen, yıldızı parlayan ressamlarından, heykeltraşlarından, ya sanatçıların atölyelerinden ya da çalıştıkları galerilerden düzenli resimler alırdı. Bu sanatçıya ve galericiye maddi açıdan ciddi destek olurdu. AKP ile bu gelenek ortadan kalktı. Her alanda olduğu AKP iktidarı, kültür sanatta da kendisine yakın duran, ağırlıklı dini motifli çalışma yapanlara destek çıktı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın duvarlarının hat çalışmaları ile kaplı olduğunu söylersem ne demek istediğimi daha iyi anlatmış olurum.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem Ankara hem de İstanbul’da Kültür Yolu Festivalleri var; daha ne yapsınlar” diyebilirsiniz. Emin olun, sanatın birçok disiplinini kapsayan bu etkinlikler, özellikle plastik sanatların (resim, heykel, çizim, seramik vb) rahat yaşayabilmesi için yeterli değil. Ressamın, heykeltraşın eserlerini sergileyecek alanlardan daha çok devletin öncülük edeceği ekonomik desteğe ihtiyacı var.

Bundan önce çalıştığım kurumda da hobi olarak ilgilendiğim resim dünyasının Ankara’da ayakta durması, sergilerin sanatseverlere duyurulması ve sanatçılara destek olabilmek, kısaca Ankara’nın kültür ve sanatın da başkenti kalması için yazdığım köşeye bundan böyle “Gazete Pencere”de devam edeceğim. Resim dışında önemli bulduğumuz diğer sanat etkinliklerini de duyurmaya, tanıtmaya çalışacağım.

Geçen hafta Ankara’da resim dünyasına baktığımızda öne çıkanlar şunlardı:
● Turan Erol’un öğrencilerinin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) açtığı sergi ve ÇSM’de bir salona Turan Erol’un isminin verilmesi.
● Efsane heykeltraş Burhan Alkar’ın Grup Sanat Galerisi’nde açılan desen sergisi ve Mustafa Ayaz’ın hocasının sergisini ziyaret etmesi.
● Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde birçok sanatçı ve galerinin katılımıyla düzenlenen “Sanayide sanat festivali” bir diğer önemli etkinlikti.
● Müze Evliyagil’de Beral Madra’nın küratörlüğünde açılan “Sanat umudun en yüksek biçimidir” isimli karma sergiyi de hatırlatmakta fayda var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi