24 saat sürmedi

24 saat sürmedi
İstanbul'da Ukrayna ile Rusya arasında varılan 'tahıl koridoru' anlaşmasından bir gün sonra, Ukrayna'nın önemli liman kentlerinden Odessa patlamalarla sarsıldı.Ukrayna ordusunun açıklamasına göre Cumartesi sabah erken saatlerde...

İstanbul'da Ukrayna ile Rusya arasında varılan 'tahıl koridoru' anlaşmasından bir gün sonra, Ukrayna'nın önemli liman kentlerinden Odessa patlamalarla sarsıldı.

Ukrayna ordusunun açıklamasına göre Cumartesi sabah erken saatlerde Odessa iki füzeyle vuruldu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'yı saldırıdan sorumlu tutarak, limandaki ambarların kasıtlı olarak hedef alındığını söyledi.

Ordu yetkililerinden Natalya Humenyuk, "Limanın altyapısında ciddi bir hasar yok. Oldukça pahalı füzeler kullanılmış, bunlar çok sık olarak kullanılmıyor. İsabet güçleri çok yüksek. Dolayısıyla bilerek limana ateşlenmişler" dedi.

Önceki gün varılan anlaşmada, Rusya, tahıl ihracatında kullanılacak limanları hedef almamayı taahhüt etmişti.

ULUSLARARASI TOPLUMDAN TEPKİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Odessa limanındaki saldırıyı kınadı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırının, Rusya'nın uluslararası hukuku "tamamen yok saydığını" gösterdiğini söyledi.

Borrell, "Istanbul anlaşmasından bir gün sonra tahıl ihracında kritik bir noktaya saldırmak kınanmalıdır" dedi ve AB'nin saldırıyı kınadığını kaydetti.

Ukrayna ordusu, isabet eden iki füzenin yanı sıra, iki füzenin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü aktardı.

Füzelerin can kaybına neden olup olmadığı ya da ne kadar maddi zarara neden olduğu henüz netleşmiş değil.

İMZALANAN KAĞIDA BİLE DEĞMEZ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, " Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır. Rusya’nın BM ve Türkiye’ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir" ifadelerini kullandı.

AKAR: SALDIRI BİZİ ENDİŞELENDİRDİ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rusya taraflarıyla görüştüklerini aktardı:

"Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından birinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler."

RUSYA SALDIRIYI SAHİPLENMİYOR

Akar, Rusya tarafının ise saldırıyı kabul etmediğini söyledi:

"Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşma ile vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükûnetle, sabırla burada sakin bir şeklide iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik."

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attı.

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odessa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.

DÜNYA LİDERLERİNDEN TÜRKİYE’YE ÖVGÜ

Anlaşmanın imzalanmasının ardından taraflara ve arabuluculuk yapan Türkiye’ye hem dünya liderlerinden hem de uluslararası basından övgü yağdı. Türkiye adına Cumhurbaşkanı Erdoğan tebrikleri kabul etti.