2400 yıllık Klazımenai mührü

2400 yıllık Klazımenai mührü
İzmir’in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında kente ait ilk mühür bulundu.Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, “Klazomenai, Urla’nın İskele Mahallesi’nde yer alıyor. 7 bin yıllık...

İzmir’in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında kente ait ilk mühür bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, “Klazomenai, Urla’nın İskele Mahallesi’nde yer alıyor. 7 bin yıllık bir kent. Buradaki iskan M.Ö. 5 bin yılından başlayıp, klasik döneme kadar sürüyor. Klazomenai, önemli bir ticaret ve seramik üretim merkezi" dedi.

Bu yılki kazılarda çok önemli eser bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, “Kilden yapılmış, üzerinde Klazomenai sikkelerinden de bildiğimiz Apollon başının bulunduğu pişmiş toprak mühür bulduk. Bu mühür, ilk örnek. Zira kentle bağlantılı sikkelerden yaratılan mühürlerle mühürlenmiş, vazoları biliyoruz ama mühür bulunmamıştı. Kente ait ilk mührün bulunduğunu söyleyebiliriz. M.Ö. 4’üncü yüzyıla ait, 2 bin 400 yıllık bir mühür” bilgisini verdi.

Kazılarda ilginç buluntuya da rastladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ersoy, “İlginç bir örnek. Basit bir çömlek bulduk. Ancak içinde ele geçirilen veri çok ilginç. Kurban edilmiş yavru bir domuzun kemikleriyle törende kullanılan demir bıçak var. Bir ritüel, tören vazosu. Muhtemelen yeni bir konutun inşası sırasında tanrıça ‘Demeter’e adanmış bir domuz. M.Ö. 10’uncu yüzyıla ait” dedi.