2,5 ayda binlerce yıllık tarih çıktı

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 25, 2021 / 15:15

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bulunan Sadak köyündeki Satala Antik Kenti’nde 2,5 aydır devam eden çalışmalarda Urartu dönemine ait çok sayıda bulgu ile bin 500 yıllık hamam ortaya çıkarıldı. Anadolu’da kazı çalışması gerçekleştirilen tek Roma lejyon kalesi olan Satala Antik Kenti’nde 45 kişilik ekiple başlayan kazı çalışmalarında Roma ve Bizans dönemine de ait buluntular keşfedildi. Kazı çalışmaları, Bartın Üniversitesi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında gerçekleşiyor.

Satala’da yapılan kazı çalışmaları sırasında Geç Tunç Çağı’na ait 5 bin yıllık mezar ile Ayasofya’yı yaptıran İmparator Justinyanus’un tamir ettirdiği kale surları ile bin 500 yıllık hamam yapısının ortaya çıktığı alana 2 kilometre uzaklıktaki Sökmen köyünde de Urartu dönemine ait yaklaşık 3 bin yıl öncesinin bronz savaşçı kemeri, o dönem işlenen demir madenin cürufları ve işlenmemiş demir cevherleri bulundu.

MADENCİLİK AÇISINDAN YOĞUN KULLANILMIŞ
Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, “Bu coğrafyada çok yoğun bir demir madeni var ve cevherler halinde doğada serbest halde bulunabiliyor. Urartular da özellikle Sökmen civarındaki alanda bir maden işletmişler. Bizim yapmış olduğumuz sondajlar sırasında her yerde çok yoğun bir şekilde demir cüruflarıyla karşılaştık. Yine açmalar içerisinde işlenmemiş demir cevherleri bulduk. Madencilik açısından bu bölgenin yani antik dönemler hatta daha öncesindeki Urartu döneminden beri çok yoğun bir şekilde kullanıldığını bize gösterdi” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top