2,5 milyar dolarla 1 lira düştü

2,5 milyar dolarla 1 lira düştü
Merkez Bankası, dolar 14,75’i görünce döviz piyasasına satım yönünde müdahale etti. Bu, Merkez Bankası’nın 1 Aralık’tan beri piyasaya dördüncü müdahalesi oldu. Merkez yine, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat...

Merkez Bankası, dolar 14,75’i görünce döviz piyasasına satım yönünde müdahale etti. Bu, Merkez Bankası’nın 1 Aralık’tan beri piyasaya dördüncü müdahalesi oldu. Merkez yine, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” açıklaması yaptı. Müdahalenin 2,5 milyar doları bulduğu iddia edildi.

5,5 SAATLİK EKONOMİ ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve kamu bankaları genel müdürleri ile yaptığı görüşme sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve kamu bankalarının genel müdürleri ile görüştü. Vahdettin Köşkü’nde basına kapalı olarak saat 15.00’te başlayan toplantı saat 20.20’de bitti, açıklama yapılmadı.

REUTERS: TL BİRKAÇ DAKİKADA %7 ÇÖKTÜ
Reuters, TL’de bu sabah yaşanan ani değer kaybını faiz indirimi beklentisine bağladı; “TL birkaç dakikada yeni rekorla yaklaşık yüzde 7 çökerek dolar karşısında 15’e yaklaştı” ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Merkez Bankası 1 Aralık’tan beri döviz kurlarına müdahalesi 4.5 milyar dolar satmasıyla sonuçlandı. Dün gün sonunda ABD doları 13.68 seviyesine kadar indi ancak sonra bir miktar daha yükselerek 13.80’lerde seyretti. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 500 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,41 civarında seyrediyor.

NAFİLE MÜDAHALE
İstanbul Portföy’den Turgay Ozaner, Bloomberg HT’ye Merkez Bankası’nın bu müdahalelerin etkisi olmayacağını düşündüğünü, piyasada Perşembe günü tekrar 100 baz puanlık faiz indirimi beklentisi olduğunu söyledi.

OMG Capital Advisors YKB Murat Gülkan, TL’deki değer kaybının sebepleri ortadan kalkmadıkça bu tür müdahalelerin faydası olmayacağını söyledi, Gülkan “Tam tersine zaten sınırlı olan net rezervler daha daha negatif olacak, risk algısının da artmasına yol açacaktır” yorumunu yaptı.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan “Bundan sonra nasıl bir önlem alınacak buna bakmak lazım, yani müdahale ederek dolarda istikrar sağlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Perform Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçınkaya ise “Temel problem hallolmadıkça geçici pansumanların etkisi sınırlı kalacaktır. Müdahalelerle işi halletmek zor. Döviz tevdiat hesaplarının bozulması için tek ilaç faiz. Bu faize rağmen TL’ye dönsünler demek bence iyimserlik. Böyle giderse sıkıntılı bir kur-enflasyon geçişkenliği olacak gibi duruyor” dedi.

YABANCI KURUMLAR FAİZ İNDİRİMLERİ BEKLİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu hafta perşembe günü politika faizini belirlemek için toplanacak. Unicredit bu toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını ve gelecek yılın başlarında ise politika faizini yüzde 12’ye kadar indireceğini düşünüyor.

Barclays ise TCMB’nin bu haftaki toplantıda 200 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını ve ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim kararı daha almasını bekliyor.

DEUTSCHE BANK: TÜRKİYE 2022'NİN BAŞLARINDA FAİZİ 10 PUAN ARTIRMAK ZORUNDA KALABİLİR

Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini belirtti.

Acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon, zayıf Türk Lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

UBS, ARTIK TL RAPORU YAYINLAMAYACAK, ‘ESKİ RAPORLARI DA UNUTUN’ DEDİ

Dünyanın en büyük menkul kıymet yöneticilerinden İsviçre merkezli UBS, bundan sonra Türk Lirası’yla ilgili rapor yayımlamayacaklarını ve yatırımcıların son yayımladıkları Türk Lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirtti.
UBS Analisti Tilmann Kolb, en son kasım ayının sonlarında bir rapor yayımlayarak, TL’deki değer kaybının mevcut para politikası çerçevesinin enflasyonla mücadelede yetersiz olduğu görüşünü yansıttığını ve bu nedenle daha fazla değer kaybı ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtmişti.

3 YILIN EN YÜKSEK CARİ FAZLASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre ödemeler dengesi 3,16 milyar dolar fazla verdi. Bu rakam Ekim 2018’den bu yana kaydedilen en yüksek cari fazla oldu. Ekim ayında kaydedilen cari fazla Ekim 2018’den bu yana en yüksek rakam oldu. Ekim 2018’de ödemeler dengesi 3,78 milyar dolar fazla vermişti. TCMB verilerine göre Ekim 2021’de on iki aylık cari işlemler açığı 15,4 milyar dolar oldu.