3. doza itiraz var

3. doza itiraz var
Türkiye'de Kovid 19'a karşı ilk uygulanan aşı olan Sinovac'ın coronavac aşısının Faz 3 çalışmasının Türkiye koordinatörü,  Hacettepe Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Akova, 3. doz aşı uygulamasını doğru...

Türkiye'de Kovid 19'a karşı ilk uygulanan aşı olan Sinovac'ın coronavac aşısının Faz 3 çalışmasının Türkiye koordinatörü,  Hacettepe Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Akova, 3. doz aşı uygulamasını doğru bulmadığını açıkladı.

İki doz aşıdan 14 gün geçtikten sonra bu gönüllülerin yüzde 90’ında nötralizan antikor da ortaya çıktığını belirten Akova, “Bu da oldukça önemli bir veri, nötralizan antikor aslında aşının klinik etkinliğini belirleyen en önemli parametrelerden bir tanesi” dedi.

BİLİMSEL DEĞİL

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA ile Salgın Hastalık Kontorol Merkezi CDC, geçtiğimiz günlerde üçüncü doz aşılama için onay isteyen Pfizer’a, “Şimdilik gerek yok, bilimsel veri olmadan 3. doz gerekli değil. Ancak bu verileri inceleyip öyle karar veririz”  yanıtını verdi. Bu kararı değerlendiren Akova, Türkiye’de başlayan üçüncü doz aşı uygulamalarının bilimsel olmadığını düşündüğünü belirtti. Prof. Dr. Akova, “Şimdi Türkiye'de şu anda biliyorsunuz muazzam bir 3. doz kampanyası diyeceğim, öyle bir durum söz konusu. Bence bilimsel açıdan son derece sakıncalı bir durum bu” görüşünü savundu.

ACELE ETMEYİN

Dünyada henüz 3. doz aşı uygulayan ülke olmadığına dikkat çeken Akova, “Kendi gönüllülerimizle, eğer etik kurul bize onay verirse ki önümüzdeki hafta görüşülecek. Gönüllerimizi çağırıp aşı oldukları merkezlere, onlara bir 3. doz aşı yapmayı düşünüyoruz. Ama bu 3. doz aşıyı yapmadan önce onlardan kan örneği alıp nötralizan antikor bakacağız. Hangi aşıyla olursa olsun mutlaka aşılanın ama 3.doz aşı için de şu anda çok da acele etmeyin” tavsiyesinde bulundu.