3 metreden tam kalbine

3 metreden tam kalbine
Adana’daki olayın detaylarını tanıklar anlattı. Görgü tanıklarına göre polis “dur” deyince 17 yaşındaki Suriyeli Ali durdu, yüzünü polise döndüğü anda 3 metre mesafeden kalbinden tek kurşunla vurularak öldürüldü.Adana...

Adana’daki olayın detaylarını tanıklar anlattı. Görgü tanıklarına göre polis “dur” deyince 17 yaşındaki Suriyeli Ali durdu, yüzünü polise döndüğü anda 3 metre mesafeden kalbinden tek kurşunla vurularak öldürüldü.

Adana Seyhan’da polis tarafından kalbinden vurularak öldürülen Suriyeli Ali Hemdan el Asani (17), koronavirüs tedbirleri kapsamında ilan edilen 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı nedeniyle polisten kaçmaya çalışmış. Artı Gerçek’in haberine göre Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve KESK temsilcilerinden oluşan bir heyet gencin vurulduğu yerde incelemelerde bulundu. Soruşturmayı yürüten savcı ile görüşen heyetten Avukat Tugay Bek şöyle bilgi verdi:
“Arkadaşlarıyla dolaşmaya çıktıklarında polis tarafından durduruluyorlar. Arkadaşları kimliklerini veriyor, kabaca üst araması yapılıyor. Ali, 18’inden küçük olduğu için, yani 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı bulunduğu için geri geri olay yerinden uzaklaşmak istiyor. Yan sokağa giriyor. Peşinden de polis giriyor ve ‘dur’ diyor. Ali duruyor, yüzünü polise dönüyor. Polis 25-30 metre diyor ancak aralarında 3 metre var. Polis ateş ediyor. Tek atışla yaşamını yitiriyor. Dosyada da zaten mermi girişi sol göğüs, kalbin üst tarafı olarak geçiyor.”
POLİS: ORUÇLUYDUM
Avukat Bek tutuklanan polis memuru F.K.’nin ifadesini de aktardı: “Polis ‘ben şahıs kaçınca peşinden koştum, olay yeri çok tekin bir mahalle değildir, silahın emniyeti daima açıktır. Koşarken zaten oruçluydum, dengemi kaybedip düşütüm, silah ateş almış olabilir’ diyor.
TANIK, POLİSİ YALANLADI
Bek “Ancak dosyada yer alan ve olayı balkondan izleyen bir görgü tanığı, ‘polis takip etti, dur dedi, genç yüzünü polise döndüğü sırada polis ateş etti’ diyor. Yani kaçma ya da dengesini kaybedip düşme ve silahın ateş alması gibi bir durum söz konusu değil” dedi.
Gence kalp masajının yapıldığını gösteren olayala ilgili video ise sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Kullanıcılar “Ali’nin katili nerede?” etiketiyle tepki gösterip Gezi olaylarında polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ı hatırlattılar. Gelecek Partisi de İçişleri Bakanlığı’na “Ayağından vurulup hastaneye kaldırıldığına dair haber yapılan genç ile Asani aynı kişi midir?Eğer öyleyse bu yalan yapmak/yaptırmak suretiyle hadisenin adaletten ve kamuoyunun gözünden kaçırılması demek değil midir?” diye sordu.

Valilik: Kazaen oldu

Polis memuru F.K. başlatılan soruşturmada tutuklandı. Adana Valiliği olayla ilgili polis memurunun açığa alındığını belirterek, “Uygulama noktasında ‘dur’ ikazına uymayarak kaçan Suriye uyruklu Ali H. isimli şahıs, uyarı ateşi açılması esnasında kazaen yaralanmıştır. Yaralı olarak hastaneye sevk edilen Ali H. yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir.

VATANDAŞA TERS KELEPÇE

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Çukurçayır mahallesinde bir sitede yöneticilik yapan şahsa kimlik soran polis ekipleri, üzerinde kimliği çıkmayan şahsı yüzüstü yere yatırarak ters kelepçe taktı. O anlar cep telefonu kameraları ile görüntülenirken, olay sonrası Trabzon Valiliği görevli polisler hakkında inceleme başlattı.

KURKUT DAVASINDA 3 YILDIR İLERLEME YOK

Diyarbakır’da 2017 yılı Newroz kutlamasına katılmak isterken polisin açtığı ateşle öldürülen Kemal Kurkut’un davasında 3 yıldır ilerleme sağlanamadı. Anne Secan Kurkut “Hiç bir şey Kemal’i geri getirmez ama katilin ceza almaması bizi çok üzüyor” dedi. Ailenin avukatı Reyhan Yalçındağ “Bir insanın yaşam hakkını ihlal eden bir polis, ilk günden savcılığın tutuklama talebine rağmen tutuklanmadı. Olay esnasında orada olan birçok polisin tek bir ifadesi dosyaya yansımadı” dedi.