30 Ağustos Zafer Bayramına koronavirüs yasağı

30 Ağustos Zafer Bayramına koronavirüs yasağı
İçişleri Bakanlığı tarafından tüm illerin valiliklerine gönderilen genelgede, geniş katılımlı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinliklerine izin verilmeyeceği belirtildi.Bakanlık genelgesinde, çelenk sunma programının sınırlı...

İçişleri Bakanlığı tarafından tüm illerin valiliklerine gönderilen genelgede, geniş katılımlı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinliklerine izin verilmeyeceği belirtildi.

Bakanlık genelgesinde, çelenk sunma programının sınırlı katılımla gerçekleştirileceği ifade edildi ve "TBMM'de grubu bulunan partilerden, kamu kurum ve kuruluşlarından, şehit ve gazi derneklerinden birer temsilcinin katılımıyla maske-mesafe kuralına riayet edilerek asgari düzeyde gerçekleşecek" denildi.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde 30 Ağustos'ta tebrik kabul programları, resepsiyonlar ve şehitlik ziyaretleri gibi etkinliklerin düzenlenmesi ise yasaklanıyor.

Bakanlığın genelgesinde tanımlanan program dışındaki etkinliklere de izin verilmeyeceği belirtiliyor.

‘ETKİNLİKLER KISA SÜRMELİ’

Valiliklere gönderilen genelgeyle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, benzer uygulamaların 23 Nisan, 19 Mayıs, 15 Temmuz ile Ramazan ve Kurban bayramlarında da uygulandığını hatırlattı.

Açıklamada, "Koronavirüs salgınının yeniden ivme kazanmaya başladığı bu günlerde bulaşıcılığı çok yüksek olan hastalığın yayılımını azaltmak için her türlü etkinliğin belirlenen kurallar çerçevesinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması bir zorunluluktur" dendi.

İçişleri Bakanlığı, çelek sunma ya da şehitlik ziyareti etkinliklerinin asgari katılımla gerçekleştirilebileceği, bunun dışındaki kutlama etkinliklerinin ise dijital ortamda düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Resepsiyonların iptali de 'salgınla mücadelenin bir gereği' olarak tanımlandı.

KOVİD-19’UN HINCI MİLLİ BAYRAMLARA

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümünde gerçekleşecek etkinliklerin yasaklanmasına tepkiler ardı ardına geldi. Daha önce 24 Temmuz Lozan Anlaşmasının yıldönümü etkinlikleri de valiliklerce yasaklanmıştı. Ancak aynı gün Ayasofya Camiinde açılış etkinliği düzenlemiş, birçok ilden otobüsler kaldırılmış ve açılışa 300 bin kişi katılmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümüne ilişkin ise İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlamamış ve 81 ilde koronavirüs önlemleri alınarak etkinlikler gerçekleşmişti. 30 Ağustos etkinliklerinin yasaklanması son olarak akıllara Malazgirt Zaferi’nin 949. yılında düzenlenecek anma etkinliklerini getirdi. Okçular Vakfı ile organizasyonuyla dün başlayan etkinliklere Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak ve etkinlikler 3 gün boyunca koronavirüs önlemleri alınarak yapılacak. Etkinliğin ilk gününde oluşan kalabalık görüntüleri ise ‘Koronavirüsün hıncı milli bayramlara mı?’ tepkilerine yol açtı.

‘CAMİ AÇILIŞINDA BULAŞMAYAN VİRÜS’

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer: 30 Ağustos etkinlikleri pandemi nedeniyle yasaklanmış. Anlaşılan Covid-19'un Atatürk'e ve kuruluş değerlerimize büyük bir hıncı var; sınavlarda, turizm merkezlerinde, cami açılışlarında bulaşmaya cesaret edemeyen virüs, milli bayramlarımızı burnumuzdan getirmeye adeta ant içmiş…

‘KARARIN MENŞEİ SARAYDIR’

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray: 30 Ağustos Zafer Bayramında törenlerin yasaklanması hakkındaki kararın menşei saraydır. Pandemi gerekçesi inandırıcı değildir. Çünkü; 1- Milli bayramlarımızın kutlamasında sabıkalılar 2- Dini bayramımızda ve 15 Temmuz’da bir kısıtlamaya gitmediler. Yaşasın Atatürk ve şehitlerimiz!

‘ATATÜRK’ÜN ADI GEÇEN HER ŞEYİ ETKİLİYOR’

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Covid-19; balık istifi denize girenleri, namaz kılanları, asker uğrayanları, düğün yapanları etkilemiyor ama milli bayramları ve Atatürk’ün adı geçen her şeyi etkiliyor.