300 fabrika bilmecesi

300 fabrika bilmecesi
Gaziantep’te açılışı yapılan 300 ‘yeni’ fabrikanın eski işletmeler olduğu tespit edildi. Gaziantepli sanayiciler, yeni yatırımlar yapan eski firmaların 300 ‘yeni’ fabrikanın arasında olduğunu itiraf etti.Cumhurbaşkanı...

Gaziantep’te açılışı yapılan 300 ‘yeni’ fabrikanın eski işletmeler olduğu tespit edildi. Gaziantepli sanayiciler, yeni yatırımlar yapan eski firmaların 300 ‘yeni’ fabrikanın arasında olduğunu itiraf etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep’te açılışını yaptığı 300 fabrikanın 200’ünün daha önceden açıldığı ortaya çıktı. 2018 yılında yaptığı açıklamada 15 Temmuz 2016 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gaziantep’te 150 fabrika açıldığını söyleyen Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açılışını yaptığı fabrikalardan Barem Ambalaj’ın Kasım 2019 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından açıldığı tespit edildi. Barem Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Recep Taşyanar firmanın açılışının 2019 yılnda yapıldığını, yeni açılışın sebebinin de ek yatırımlar olduğunu söyledi.
45 YILLIK FABRİKA VAR
CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde 300 fabrika ve işletmenin neredeyse 200’ünün eski firmalardan oluştuğunu söyledi. Yılmazkaya’ya göre ilan edilen listelerin içinde açılışı yapılan 15 yıllık 20 yıllık hatta 45 yıllık onlarca eski fabrika bulunuyor. Yılmazkaya açıklamasına, “Pandemi sürecinde dünya ekonomisinin en güçlü ülkelerinde bile işyerleri fabrikalar kapanırken, Gaziantep’te sözde açılışı yapılan 300 yeni fabrika, 45000 istihdam, 15 milyarlık yatırım yalan ve sansasyondan başak bir şey değil! Yeni yapılan fabrika sayısı çok azken, ek binalar ve teşvik kredisi alanları yeni diye vatandaşa kimse yutturamaz! Bitmiş ekonomiyi dolu göstermeye çabalıyorlar! Gaziantep’te ihracat rakamları yükselişte ancak, orta, küçük ölçekli sanayiciler zorda, bunalımda. Borçları ödenemez hale geldi, esnaf kan ağlıyor! Okulların tam açılmaması bile ilgili esnafı ve sanayiciyi perişan etti. Bu yeni dedikleri fabrikaların çoğu teşvik kredisi alıp yeni makine veya ek bina ile depo eklenmesi sonucu yapılan eski fabrika ve işyerleridir” diye devam etti.
‘YAYGARA KOPARILDI’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank twitter hesabından, “Gaziantepli müteşebbislerle gurur duyuyoruz. Resmi açılışını yaptığımız 300 üretim tesisi ülkemize hayırlı olsun. Türk sanayisinin gücünü yerinde görmek isteyenlere Gaziantep OSB’nin kapıları açık. Sehven yazılmış bir isimden koparılan yaygara yeni yatırımları gölgeleyemez!” açıklamasını yaptı.

İLAVE YATIRIM YAPMIŞLAR

Eski işletmelerin yeni açılıyormuş gibi gösterilmesi haberleri üzerine Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, İhracatçılar Birliği ve Organize Sanayi Bölgesi başkanları toplu bir açıklama yayımladı. Haberlerin ‘algı operasyonu’ olduğunu öne süren açıklamaya göre eski firmaların bölgede ilave yatırımlar yaptıkları için yeni fabrikalar olarak gösterildiği kabul edildi.

SEHVEN YAZILMIŞ

Çiltuğ Isı Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İYİ Parti Gaziantep Milletvekili adayı olan Can Tuğsuz ise, önce 300 fabrika içinde kendi fabrikalarının da “yeni” açıldığının duyurulmasına tepki gösterdi. Fabrikasının 45 yıldır hizmette olduğunu söyleyen Tuğsuz, “Gaziantep’te açıldığı iddia edilen 300 fabrika listesindeki fabrikamız 45 yıldır(!) faaliyettedir. Yeni açılması söz konusu değil. Düğmeye basıp aç-kapa yaptılarsa onu bilemiyorum? Kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi. Günün ilerleyen saatlerinde yeni bir açıklama yapan Tuğsuz, firmanın isminin 300 fabrika listesine sehven yazıldığını söyledi.