318 bina durduğu yerde çökebilir

318 bina durduğu yerde çökebilir
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı. Buğra Gökçe, İstanbul’daki 318 binanın durduğu yerde çökebileceğini bu yapılarda 10 bine yakın insanın yaşadığını söyledi.Kentteki binaların dayanıklılığının...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı. Buğra Gökçe, İstanbul’daki 318 binanın durduğu yerde çökebileceğini bu yapılarda 10 bine yakın insanın yaşadığını söyledi.

Kentteki binaların dayanıklılığının ölçümünün yapıldığı “hızlı tarama yöntemi”nin 2019’dan beri sürdüğünü belirten Gökçe, hasarlı evlerde yaşayanların 90 gün içinde evlerini boşaltması gerektiğini vurguladı.

Gökçe, İBB’nin olası İstanbul depremine ilişkin çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: 

YÜZDE 70 MÜSAADE ETMEMİŞ

“Üç buçuk yılda yaklaşık 107 bin binaya gittiğimiz bir çalışma. Ne yazık ki 2022 sonuna kadar bunların 29 bin 700’üne girebilmiş vaziyetteyiz. Binaların çok büyük bir bölümü yüzde 70’ten fazlası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, binasının depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapmasına müsaade etmemiş vaziyette. Yüzde 30’a yakın kısmından da biz bir analiz almışız. Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilir durumda. E sınıfı bile değil. Bin 525 tane binamız da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlanmış vaziyette ve biz bunun üzerinden bir eylem planı hayata koymaya karar verdik, kira yardımı yapılması yönünde. Bu 318 yapıda 10 bine yakın nüfus yaşıyor.

Üç buçuk yılda 29 bin 700 civarında başvuruya binalarda yaşayanların kapısına gidip bire bir talep edip biz ulaşabilmişken, başvuru sayısı bu (dün) sabah itibari ile 40 bin 379. Bu binalardan, ‘Binamızı hızlıca inceleyin’ talebini almış vaziyetteyiz ve bu sayı her dakika artıyor.” dedi.