39. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ FİNALE YAKLAŞIYOR

39. İstanbul Film Festivali sinema salonlarında gösterimlere de başladı. Uluslararası Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları filmleri, hem çevirimiçi olarak hem de Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması salonlarında gösterime girecek. Festival kapsamında Ekim ayında toplam 40 yeni film gösteriliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 39. İstanbul Film Festivali bu yıl pandemi nedeniyle daha önce ilan edilen tarihlerde yapılamadı ve festivalin daha sonra farklı tarihlerde yapılmasına karar verildi. Bu bağlamda Temmuz ayında açılışı gerçekleşen festivalin Ulusal Yarışma ve Kısa Film Yarışması bölümleri yapıldı ve ödüller dağıtıldı. Festivalin diğer iki önemli sacayağı olan Uluslararası Yarışma ve Ulusal Belgesel Film yarışması ise 9-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Uluslararası Yarışma festivalin çevrimiçi platformu filmonline.iksv.org’da gösterimlerle başladı. Ayrıca bu süreci yine her yıl Ekim ayında gerçekleştirilen ve bir film izleme maratonu olan “Film Ekimi” 20-29 Ekim 2020 tarihleri arasında takip edecek.

39. İstanbul Film Festivali sinema salonlarında gösterimlere de başladı. Uluslararası Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları filmleri, hem çevirimiçi olarak hem de Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nda da salon gösterimleriyle seyircilere ulaşacak. Festival kapsamında Ekim ayında toplam 40 yeni film gösteriliyor. İstanbul Film Festivali’nin sürprizi ise Pedro Almodóvar’ın yeni filmi “İnsan Sesi / The Human Voice”in, Filmekimi Galaları kapsamında 21 Ekim’de Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nda gösterime girecek olması. Tilda Swinton’ın tek kişilik performansıyla sürüklediği 30 dakikalık bu film, Venedik Film Festivali’nde ilk kez izleyici karşısına çıkmıştı.

Sinema Gösterimleri

39. İstanbul Film Festivali’nin sinema gösterimleri hakkında biraz bilgi verelim. Bu gösterimler Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması salonlarında her gün üçer fiziksel gösterim olarak düzenlenecek. Pandemi nedeniyle izleyicilerin sağlığı açısından salonlarda dezenfeksiyona zaman ayırmak amacıyla seanslar 13.00, 17.00 ve 21.00 olarak belirlenmiş... Ayrıca sinema salonlarında tüm Filmekimi Galaları ve Ulusal Belgesel Yarışması filmleri de gösterilecek. Tüm filmlerin sinema ve çevrimiçi gösterim takvimi ve çizelgesine film.iksv.org sitesinden ulaşabilmek olası.

Çevrimiçi Gösterimler

39. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları bölümlerinden 27 film ise, 9-24 Ekim arasında filmonline.iksv.org adresinde çevrimiçi gösterilecek. Filmler her akşam 21.00’de erişime açılacak ve 5’er gün gösterimde kalacak. Önceki seçkilerde olduğu gibi filmleri izle tuşuna bastıktan sonra 30 saat içinde izlemek gerekiyor. Bu süre geçildiğinde ise filmlere erişim kapatılacak. Çevrimiçi gösterim takvimine ise

Uluslararası Yarışma

39. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler, festivalin büyük ödülü Uluslararası Altın Lale için yarışıyor. Uluslararası Yarışma’da 12 film yer alıyor. Altın Lale için yarışan filmler yalnızca festivalin çevrimiçi platformu filmonline.iksv.org’da gösterilecek. Uluslararası Yarışma’da Altın Lale için yarışacak filmler:

·  Mickey ve Ayı / Mickey and the Bear / Annabelle Attanasio / ABD

·  Sarı Hayvan / Um Animal Amarelo / A Yellow Animal / Felipe Bragança / Brezilya, Portekiz

·  Luxor / Zeina Durra / Mısır, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri

·  Sanctorum / Joshua Gil / Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Katar

·  Koza / Kokon / Cocoon / Leonie Krippendorff / Almanya

·  Oğul-Ana / Pesar-Madar / Son-Mother / Mahnaz Mohammadi / İran, Çek Cumhuriyeti

·  Yabancı / Exil / Exile / Visar Morina / Almanya, Belçika, Kosova

· Denizaltısı da Olsun İsteyen Cam Temizleyici / Window Boy Would Also Like to Have a Submarine / Alex Piperno / Uruguay, Arjantin, Brezilya, Hollanda, Filipinler

·  Yankılar / Bergmál / Echo / Rúnar Rúnarsson / İzlanda, Fransa, İsviçre

·  Öteki Kuzu / The Other Lamb / Malgorzata Szumowska / İrlanda, Belçika, ABD

·  Atlantis / Valentyn Vasyanovych / Ukrayna

·  Kuş Dili / Mowa Ptaków / Bird Talk / Xawery Zulawski / Polonya

Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan filmler ise şöyle:

·  Göbeklitepe Sakinleri / Sedat Benek 

·  Ah Gözel İstanbul / Zeynep Dadak 

·  Kadınlar Ülkesi / Şirin Bahar Demirel 

·  Kuyudaki Taş / Gökçin Dokumacı 

·  Miss Holokost Survivor / Eytan İpeker

·  Mimaroğlu / Serdar Kökçeoğlu 

·  Muhammed Ali / Nursen Çetin Köreken, Ümit Köreken

·  Asfaltın Altında Dereler Var! / Yasin Semiz 

·  Tenere / Hasan Söylemez 

·  Atık Sözlüğü: Tanımların ve İmajların Geri Dönüşümü / Alper Şen 

·  Maddenin Halleri / Deniz Tortum 


Yarışma dışı olarak Metin Akdemir’in “Hayalimdeki Sahneler” ve Selçuk Metin‘in “İyi ki Yapmışım” filmlerinin de gösterileceğini anımsatalım.

Filmekimi Galaları

İstanbul Film Festivali’nin en sevilen etkinliklerinden birisi Galalar’dır. Bu yıl pandemi nedeniyle Galalar, önemli sinema etkinliği Filmekimi’ni konuk ediyor; geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, ödüllü filmler, Türkiye prömiyerlerini Filmekimi Galaları’nda yapacak. Filmekimi Galaları filmleri ise sinema salonlarında gösterilecek:

·  Anne Gibi / Asa ga Kuru / True Mothers / Naomi Kawase / Japonya

·  Önsezi Kitabı / The Book of Vision / Carlo Hintermann / İtalya, İngiltere, Belçika

·  İyi Bir Eş Olmanın Yolları / La bonne épouse / How To Be A Good Wife / Martin Provost / Fransa

·  Alabora / Surge / Aneil Karia / İngiltere

·  Pinokyo / Pinocchio / Matteo Garrone / İtalya, Fransa, İngiltere

·  Günler / Rizi / Days/ Tsai Ming-liang / Tayvan

·  85 Yazı / Eté 85 / Summer of 85 / François Ozon / Fransa, Belçika

·  Alelade Bir Yuva / Nowhere Special / Uberto Pasolini / İtalya, Romanya, İngiltere

·  Umudun Dili / Persian Lessons / Vadim Perelman / Rusya, Almanya

·  Undine / Christian Petzold / Almanya, Fransa

·  Yaramaz Çocuk / Enfant Terrible / Oskar Roehler / Almanya

·  Kaçan Kadın / Domangchin yeoja / The Woman Who Ran / Hong Sang-soo / Güney Kore

·  Körkütük / Druk / Another Round / Thomas Vinterberg / Danimarka

·  Ter / Sweat / Magnus von Horn / Polonya, İsveç

·  Nomadland / Chloé Zhao / ABD

Film festivalleri açısından ülkemizde Eylül ve Ekim ayları yoğun geçer. Yakın zamanda Adana, Ankara ve Antalya Altın Portakal Film Festivalleri sona erdi. Pandemi nedeniyle ötelenen İstanbul Film Festivali’nin bitiminden sonra, bu sene sekizinci kez yapılacak olan Boğaziçi Film Festivali, 23–30 Ekim 2020 tarihleri arasında Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğinde gerçekleştirilecek. 8. Boğaziçi Film Festivali’nde, çevrimiçi film gösterimi olmayacak ve filmler Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gösterilecek.

8. Boğaziçi Film Festivali’nin açılış filmi ise, Majid Majidi'nin dünya prömiyerini 77. Venedik Film Festivali Ana Yarışma bölümünde gerçekleştiren ve Rouhollah Zamani'ye, Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu Ödülü'nü kazandıran filmi “Sun Children” olacak. Festivalin önemli bölümlerinden Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise bir film, 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü almaya hak kazanacak

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi edebiyatçı, senarist ve yapımcı Tarık Tufan’ın başkanlığında yönetmen Ramin Matin, görüntü yönetmeni Taner Tokgöz, oyuncu İpek Türktan Kaynak ve oyuncu Ecem Uzun’dan oluşuyor.  Ulusal Uzun Metraj film yarışması jürisi Derviş Zaim’in “Flaşbellek”, Orçun Benli’nin “Gelincik”, Erdem Tepegöz’ün “Gölgeler İçinde”, Ensar Altay'ın “Kodokushi”, Barış Gördağ ve Yasin Çetin’in “Koku”, Ferit Karol’un “Kumbara”, Fatih Özcan’ın “Mavzer”, Ercan Kesal’ın “Nasipse Adayız”, Reis Çelik’in “Ölü Ekmeği” ve Ahmet Sönmez’in “Sadece Farklı” filmlerini değerlendirecek. Ayrıca festivalde Kısa Kurmaca ve Kısa  Belgesel filmler de değerlendirilecek. Bu sene festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümüne yeni bir ödül eklendi ve Film Yönetmenleri Derneği “FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü” Mehmet Eryılmaz, Melisa Önel ve Selim Evci’den oluşan jüri tarafından verilecek. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi