4. esad dönemi

4. esad dönemi
Suriye’de, 10 yıldır süren iç savaşa rağmen dün yapılan seçimlerde halkın çoğunluğu sandık başına giderken ülkede 4. Beşar Esad döneminin başlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG)...

Suriye’de, 10 yıldır süren iç savaşa rağmen dün yapılan seçimlerde halkın çoğunluğu sandık başına giderken ülkede 4. Beşar Esad döneminin başlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bölgelerde ise seçimler boykot edildi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad oyunu, Şam’ın iç savaş sırasında uzun süre silahlı isyancıların kontrolünde kalan ve kimyasal saldırı iddialarının ortaya atıldığı Duma mahallesinde kullandı. Esad, oy kullanmasının ardından ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin seçimleri eleştiren ortak açıklamasına tepki gösterdi. Esad, “Batılı ülkelerin seçimler hakkında ne dediğiyle ilgilenmiyoruz. O fikirlerin değeri sıfır” dedi. 
Seçime katılmasına izin verilen diğer iki aday eski bakan yardımcısı olan Abdullah Sellum Abdullah ile küçük bir muhalefet partisinin lideri olan Mahmud Ahmed Merii oldu.

BEŞ BATILI ÜLKEDEN ORTAK AÇIKLAMA

Oylamayı eleştiren ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin dışişleri bakanları ise yayınladıkları ortak açıklamada “Seçimlerinin ne serbest ne de adil olacağını açıkça belirtmek istiyoruz”  ifadelerini kullandı.