4 kadının katili hayatın tadını çıkarıyor

4 kadının katili hayatın tadını çıkarıyor
Belçika’nın Gent şehrinde eşi ve hamile kız kardeşinin de aralarında bulunduğu dört kadını öldürüp, üç kişiyi de ağır yaraladığı için ömür boyu hapse mahkûm edilen Osman Çallı’nın, cezasının geri kalanını...

Belçika’nın Gent şehrinde eşi ve hamile kız kardeşinin de aralarında bulunduğu dört kadını öldürüp, üç kişiyi de ağır yaraladığı için ömür boyu hapse mahkûm edilen Osman Çallı’nın, cezasının geri kalanını çekmek için iade edildiği Türkiye’de serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Gent’te dört yıl süren yargılama sonunda Osman Çallı, ömür boyu hapse mahkûm edildi. Çallı, mahkûmiyetten beş yıl sonra, cezasının geri kalanını Türkiye’de çekmek için başvuru yaptı. 28 Haziran 2013’te Türkiye’ye iade edilen Çallı, 2014 yılından itibaren Belçika ulusal adli sicilinden silindi.

TÜRKİYE’DE FİİLEN 3 YIL HAPİS YATTI
Türkiye’de fiilen üç yıl hapis yatan Osman Çallı’nın, 2020 yılından bu yana özgür olduğu ortaya çıktı. Belçika medyasına konuşan avukatı Ergun Top’a göre, 2016 Eylül ayından itibaren Osman Çallı yarı özgürlüğe sahip oldu, 10 Kasım 2019’da da şartlı tahliye ile salıverildi. Çallı, 2020’de de tamamen özgürlüğüne kavuştu.

‘GÜNEŞİN VE DENİZİN TADINI ÇIKARIYORUM’
Şu anda 63 yaşında olan Çallı, kendisini telefonla arayan Belçika’daki VTM Haber kanalı muhabirine, “Burada güneşin, denizin ve kumsalın tadını çıkarıyorum. Cezamı çektim. Burada yeni bir hayata başladım. Yakında bir oğlum olacak. Artık rahat bırakılmak istiyorum” dedi.

BELÇİKA: TÜRKİYE BİLGİLENDİRME YAPMADI
Belçika Adalet Bakanlığı, Çallı’nın serbest bırakılması konusunda Türkiye’nin kendilerini resmi olarak bilgilendirmediğini belirtti. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Şu anda Çallı’nın durumu hakkında resmi bir bilgimiz yok. Türk makamlarından açıklama istedik, yanıt bekliyoruz” denildi.

BAŞSAVCILIK: ULUSLARARASI VE İÇ HUKUK KURALLARINA UYGUN
Konuya ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bir açıklama yapıldı. Başsavcılığın açıklamasında özetle, 4 kez ayrı ayrı müebbet hapis cezası verilse de cezanın bir kez ömür boyu hapis cezasını geçemeyeceğine dair yasal düzenleler olduğu anımsatıldı.

İnfazın Belçika’da yerine getirilmesi durumunda 28 Haziran 2015’te tahliye edilecek olan O.Ç’nin suç tarihinde yürürlükteki hükümler uyarınca derhal infaz işlemlerine başlanıldığı belirtilen açıklamada, “10.11.2019 tarihi itibariyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanmak suretiyle, 10.11.2020 tarihi itibariyle ise şartla tahliyesine karar verilerek infaz işlemleri tamamlanmıştır” bilgisi verildi.

Açıklamada, “Adı geçenin infaz işlemleri, lehe kanun ve infaz hukukunun derhal uygulanma prensipleri dikkate alınarak uluslararası ve iç hukuk kurallarına uygun olarak yerine getirilmiştir” denildi.