4 kişilik ailede herkes çalışsa bile yoksulluktan kurtuluş yok

4 kişilik ailede herkes çalışsa bile yoksulluktan kurtuluş yok
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş), çalışma hayatındakilerin geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş), çalışma hayatındakilerin geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Ekim 2022 sonuçları açıklandı. Türk-İş Araştırması'nın 2022 Ekim ayı sonucuna göre açlık sınırı 7 bin 425 TL'ye, yoksulluk sınırı 24 bin 185 TL'ye yükseldi. Mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,48, son 12 aylık yüzde 134,77 oranında arttı. Temmuz ayından beri Türkiye’de asgari ücret 5.500 lira.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı, asgari ücretin 1.925 TL üzerine çıkarak 7 bin 425 liraya ulaştı. Söz konusu tutar eylül ayında 7 bin 245 liraydı.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 24 bin 185 TL olarak açıklandı. Bu tutar bir önceki ay 23 bin 600 lira olarak hesaplanmıştı. Türk-İş, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti'ni ise aylık 9 bin 705 lira olarak belirledi.

Türk-İş tarafından verilere ilişkin yapılan açıklamada, “Enflasyon kadar ücret zammı var olan sefaletin sürmesi anlamındadır. Yetersiz ücret geliri karşısında devam eden fiyat artışları, hayatı pahalılığını dayanılmaz noktalara taşıdı” değerlendirmesi yer aldı.