4 yıl 1 aya kadar hapsi istendi

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 21, 2022 / 06:13

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, savcılık mütalaasını açıkladı. İmamoğlu hakkında 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istendi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede de İBB Başkanı İmamoğlu’nun “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

İmamoğlu’nun avukatı, istenen cezanın hukuki olmadığını söyledi, YSK üyelerinden hiçbirinin şikayetçi olmadığını hatırlattı. Dava, iptal edilen 31 Mart 2019’daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından, Süleyman Soylu’nun, “Millet Avrupa’ya Türkiye’yi şikayet eden ahmaktan hesap soracak” sözleri üzerine İmamoğlu’nun, “Asıl seçimleri iptal edenler ahmak” tepkisinden sonra açılmıştı.

İddianamede ise eski YSK Başkanı Sadi Güven’in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu öne sürülmüştü.

CEZA VERİLMESİ HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL
Mütalaanın ardından Cumhuriyet gazetesine konuşan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, herhangi bir ceza verilmesinin hukuken mümkün olmadığını söyledi:

“Çünkü YSK üyelerine yönelik herhangi bir beyan yok. Bu olayların gelişiminden ve müvekkilimin ifadesinden tüm basında yer alan olayın yansımalarında açıkça belli. Müvekkilimin kastı bu olmamasına ve bunu defalarca beyan etmiş olmasına rağmen ‘zorlamayla niyet okumak hukukun koruyabileceğine hukukun sınırları içerisinde kalarak verilmiştir’ denilebileceği bir kararın konusu olamaz.”

Polat, “Herhangi bir ceza verilmesi hukuken mümkün değil. YSK üyelerine yönelik bir kasıt da içermeyen sözlerden dolayı ceza istenmesi komedi” dedi.

İMAMOĞLU YSK ÜYELERİNİ DEĞİL SOYLU’YU KASTETTİM DEMİŞTİ
Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Ocak ayında ara celseye katılan İmamoğlu, “Öncelikle burada verilen demeç bir soru üzerine verilen demeçtir. Sorunun temelinde İçişleri Bakanı’nın şahsıma yönelik açıklamalarında ‘Ahmak’ kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu ‘ahmak’ kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı’dır. Dolayısıyla asla YSK’yı veya üyelerini herhangi birisini muhatap olarak böyle bir beyanda bulunmadım” ifadelerini kullanmıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top