4 yıldır devam eden sorun kasıma ertelenmiş

4 yıldır devam eden sorun kasıma ertelenmiş
Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait kömür ocağında 42 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir gelişme daha yaşandı. Davanın soruşturma dosyasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın...

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait kömür ocağında 42 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir gelişme daha yaşandı. Davanın soruşturma dosyasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş başmüfettişlerinin faciadan 3 gün önce madende yaptığı denetime ilişkin tutanak ortaya çıktı.

Müfettişler ve maden mühendisleri İrfan Güven ve Cemal Tekin imzasını taşıyan 11 Ekim 2022 tarihli tutanakta havalandırma sisteminde 2018 yılında tespit edilen soruna ilişkin “Acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılması için hava yönünü ters çevrilebilecek özellikte değildir” denilerek uyarıda bulunulduğu ve Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de havalandırma sisteminin Kasım 2022’de yapılacağını bildirdiği öğrenildi.

4 YILA RAĞMEN DÜZELTİLMEMİŞ
Tutanakta, ön bilirkişi raporunda ve emniyetin fezlekesinde işaret edildiği gibi, madenin havalandırma sistemindeki soruna dikkat çekildiği ve değiştirilmesinin istendiği ortaya çıktı. Tutanakta, madendeki havalandırma sisteminde 20 Ekim 2018 tarihinde tespit edilen sorunun aradan geçen 4 yıla rağmen düzeltilmediğini ifade edilerek, “Ocak ana havalandırması, acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılması için hava yönünü ters çevrilebilecek özellikte değildir” tespitine yer verildi.