40 gün karanlıkta yaşayacak

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 9, 2022 / 11:59

Performans sanatçısı Ata Doğruel’in, ‘İnsan insanın ışığıdır’ fikrinden ortaya çıkan ve 40 yaşına gireceği 2031 senesine kadar birbirinden farklı 40 günlük performanslar gerçekleştirme amacıyla yola çıktı. Sanatçı, ‘40’ serisinin ilk performansı olan ‘Işık Kaynağı’, Eskişehir Odunpazarı Modern Müzesi’nde devam eden ‘Yas ve Haz’ sergisine paralel olarak başladı. Sanatçı, 2020 yılında İdil Tabanca Koleksiyonu’na dahil olan performansında müze içerisinde belirlenen karanlık bir odada 40 gün/960 saat boyunca aralıksız kalacak ve tek ışık kaynağı ziyaretçilerin getirdiği mum olacak.


Oda sadece ziyaretçi orada kaldığı sürece aydınlanacak ve sanatçı, mum getiren her bir katılımcının fotoğrafını çekerek süreci dokümante edecek. Bu katılımcılar performansın bir parçası haline gelecek.

Toplumdan izole 3 yıllık bir süreç yaşadığını söyleyen Doğruel, “Benim 3 senedir yaşadığım izolasyonu, tüm dünya pandemi sebebiyle yaşadı. Bir anda izole olan insanlar, toplumsal ve sosyal ilişkilerin ihtiyacını süreç ilerledikçe görmeye başladılar” dedi.

‘Işık Kaynağı’, 40 gün boyunca, geceleri ve pazartesi günleri de dahil olmak üzere 24 saat boyunca OMM’da deneyimlenebilecek.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top