’42 milyon kadının hakkı, onların elinden alınamaz’

’42 milyon kadının hakkı, onların elinden alınamaz’
İstanbul Sözleşmesi’nin, Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesi, siyaset gündemine bomba gibi düştü. Muhalefet, sert tepki gösterdi.CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir devlet, gece yarısı kararnameleri ile yönetilemez....

İstanbul Sözleşmesi’nin, Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesi, siyaset gündemine bomba gibi düştü. Muhalefet, sert tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir devlet, gece yarısı kararnameleri ile yönetilemez. Bir gece yarısı kararnamesi ile 42 milyon kadının hakkı, hukuku onların elinden alınamaz” dedi.  Kılıçdaroğlu, sosyal medya paylaşımında, "İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek. İstanbul Sözleşmesi geri gelecek” ifadelerini kullandı.

‘Tek adam, hep adam iktidarı’

HDP Kadın Meclisi’nden yapılan açıklamada, “Kadın özgürlük mücadelesine ve kazanımlarına darbe yapmaktadır. Tek adam hep adam rejimine sesleniyoruz, kadın kazanımlarımızdan ve haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızı ve kazanımlarımızı bir kararname ile ortadan kaldırmak isteyen AKP-MHP erkek ittifakı kadınlar nezdinde feshedilmiştir” denildi.

‘Tanımıyoruz, hükümsüzdür’

İstanbul’daki Nevruz etkinliklerinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Beyler, efendiler son sözü kadınlar söyler. İşte o yüzden İstanbul Sözleşmesi kadınlar bitirmeden asla bitirilmeyecek bir anlaşmadır. Tek bir kişinin, bir adamın ‘Bunu iptal ediyorum’ diyerek bitirilemeyecek olan bir sözleşmedir. Asla tanımıyoruz, ‘hükümsüzdür’ diyoruz ve kabul etmiyoruz” dedi.

‘Ucube sistem değişecek’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Hedefinde kadın olan bu kirli zihniyeti besleyip, İstanbul Sözleşmesi’ni de bahane gösteren acizler bilsin ki; kadının hakkını, hukukunu çiğnetmeyeceğiz! Bu ucube sistem değişecek, İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak!” açıklaması yaptı.

‘Askeri vesayet dönemini hatırlatıyor’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise “Gece yarısı açıklamaları bize muhtıraları, askeri vesayet dönemini hatırlatıyor. O dönemde de kararlar gece birden açıklanırdı. Bu iktidar ülkeyi yine karanlıktan yönetilen bir ülke haline getirdi.” dedi. Erdoğan’a seslenen Babacan, “Bu attığınız adım yüzünden cesaret alan, daha fazla şiddet gören, kadın cinayetlerini daha farklı gösteren bir tablo oluşursa, bunun günahı da vebali de boynunuzadır” ifadelerini kullandı.

‘Tek amaç iktidarda kalmak’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Amacı genelde aile bireylerine, özelde kadınlara karşı şiddeti engellemek olan ve bizzat Sayın Erdoğan’ın kendi imzasıyla yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nden anayasaya aykırı olarak TBMM’nin onayı olmadan çekilmek” ifadeleri ile eleştirdi.

Sözleşmenin feshini, parti kapatma davaları ve Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınması gündemi ile birlikte değerlendiren Davutoğlu, “Bunların hepsi Türkiye’nin sadece ve sadece kendini düşünen bir zihniyetle yönetildiğini ortaya koyuyor. Sayın Erdoğan için amaç artık millete hizmet değil, herkesi ve her şeyi gerektiğinde istismar ve feda etmek pahasına iktidarda kalmaktır” dedi.