5 bin yıllık küp mezar sergileniyor

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 18, 2022 / 13:02

Malatya’da yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü’ndeki kazı alanında 1980 yılında bulunarak gün ışığına çıkarılan, içerisinde bebek iskeletinin bulunduğu 5 bin yıllık küp mezar, Malatya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Malatya Müze Müdürü Samet Erol, AA muhabirine, 1970’ten günümüze kadar hizmet veren müzede yaklaşık 20 bin eserin bulunduğunu söyledi.

Erol, Malatya’nın tarihiyle ve höyükleriyle ön plana çıkan bir kent olduğunu, geçen yıl Arslantepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınmasının dünya çapında bir etki yarattığını dile getirdi. 

1980 yılında çıkarılan küp mezarın, 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü öncesi ilk kez sergilediklerini kaydeden Erol, şunları söyledi:
“Tunç dönemi günümüzden 4500-5000 yıl öncesine dayanan bir mezar. Anadolu’da birçok yerde ölü gömme geleneklerinde kullanılmış, burada da Arslantepe ve Değirmentepe’de bu ölü gömme geleneğine rastlıyoruz. Küp mezarlar daha çok binaların yani o dönemki konutların daha çok yaşam alanlarının hemen altına gömülüyordu. Yani ölüden fazla uzaklaşmak istememeleri, yakınından daha fazla uzağa gidilmemesi burada bir ritüel olarak kabul görülebilir.” 

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top