5 TEMEL SORUN 13 MADDEDE ÇÖZÜM

5 TEMEL SORUN 13 MADDEDE ÇÖZÜM
Kemal Kılıçdaroğlu kurultayın CHP’yi 2023’e, yani seçim dönemine taşıyacak kurultay olduğuna dikkat çekti. Bir yüzyıl bitiyor, ikinci yüzyıl başlıyor diyerek tarihi bir kurultay yaptıklarını söyledi. Sorunlara ilişkin...

Kemal Kılıçdaroğlu kurultayın CHP’yi 2023’e, yani seçim dönemine taşıyacak kurultay olduğuna dikkat çekti. Bir yüzyıl bitiyor, ikinci yüzyıl başlıyor diyerek tarihi bir kurultay yaptıklarını söyledi. Sorunlara ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu sık sık “Buhran” tanımlamasını kullandı. Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en ağır buhranını yaşıyor. Bu buhran, ekonomi, yönetim, toplumsal kişisel sağlığımızı derinden dinamitleyen bir buhrandır. O yüzden kimsenin umutsuzluğa hakkı yoktur. Adalet Yürüyüşü’nde kırdığımız duvarı, 31 Mart yerel seçimlerinde yıkarak arkasına geçtik. O duvarı milletimizin ferasetiyle parça parça yıkacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı bu girişi yaptıktan sonra Türkiye’nin 5 temel sorununu madde madde saydı. Kılıçdaroğlu’nun demokrasi, ekonomi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış başlığında saydığı sorunlar ve gerekçeleri şöyle.
İLK TEMEL SORUN DEMOKRASİ
Birinci sorun demokrasi. Yasama ve yargı bir kişinin vesayeti altındadır. Demokrasi sadece kağıt üzerinde kalan sözcük olarak kalmıştır. Saray ne diyorsa yargı aynısını yapıyor. Saray aynı zamanda egemen güçlerin talimatını da yerine getiriyor. Amerika istedi, Rahip Brunson serbest bırakıldı. Saray talimat veriyor sosyal medya susturuluyor. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş serbest bırakılmıyor.
İKİNCİ TEMEL
SORUN EKONOMİ
İkinci sorun ekonomi. Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır. 79 yılda 57 hükümet görev yaptı. Bu sürede 714 milyar dolar kaynak kullanıldı. 79 yılda 57 hükümet 714 milyar dolar harcadı. AK Parti, 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadı. Bu para nereye gitti? Keban Barajı mi yaptınız? Hiç.
ÜÇÜNCÜ TEMEL SORUN
DIŞ POLİTİKA
Üçüncü büyük sorunumuz dış politika. Türkiye, şu anda egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir devlet konumuna düşmüştür. Ekonomik ve siyasi bağımsızlığını büyük ölçüde yitirmiştir. Süleyman Şah türbesini, bayrağı indirip toprağı terk eden başka hükümet olmadı.
DÖRDÜNCÜ TEMEL
SORUN EĞİTİM
Dördüncü sorunumuz eğitim. 18 yılda eğitime 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadınız, hâlâ eksik derslikler var. Türkiye, bilgiden koparılmıştır. Egitim politikalarını sürekli değiştirerek kendi çocuklarını denek olarak kullanan Dünya’daki tek ülkeyiz.
BEŞİNCİ TEMEL SORUN TOPLUMSAL BARIŞ
Beşinci temel sorun toplumsal barış. İnanç üzerinden siyaset toplumu bölmüştür. Siyasi iktidar, başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumu kamplaştırmakta, derinleştirmekte, politikaları üzerine kurmaktadır.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu CHP’nin tespit ettiği 5 temel sorunu ortaya koyduktan sonra çözüm önerilerini dile getirdi. Önerileri 13 başlıkta aktardı. Kılıçdaroğlu 13 başlıktan oluşan manifestoyu şöyle özetledi:
YENİ ANAYASA
Birinci hedef yeni anayasa. Yeni anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçeceğiz. Güçlü demokratik parlamenter sistem için geniş toplumsal mutabakat sağlanacak. Darbe hukukundan arınmış, yeni bir anayasa yapılacak. Bugüne kadar anayasalar hep vesayetçi kurumların baskısıyla oldu. En son OHAL koşullarında yapıldı. Biz bütün tarafların katılımıyla, darbe hukukundan arınmış bir anayasa yapacağız. Cumhurbaşkanının tarafsız olması sağlanacak, partili cumhurbaşkanlığı uygulamasına son vereceğiz. Kuvvetler ayrılığı olacak. Vesayete son vereceğiz. Düşünceyi ifade, örgütlenme, basın özgürlüğü koşulsuz güvence altına alınacak. Hukukun üstünlüğünden vazgeçen devlet organize suç örgütü haline dönüşür. Bir kişinin baskısıyla, bir devlet yönetilmez.
TOPLUMSAL BARIŞ
Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal sorunlar, demokrasi temelinde ve TBMM öncülüğünde çözülecek. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve demokrasisi güçlendirilecek. Kürt sorununu egemen güçlerin manivela olarak kullanmasına asla izin vermeyeceğiz. Kadın erkek fırsat eşitliği sağlanacak. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli devlet politikası haline getirilecek. Tüm terör örgütleriyle, yeraltı örgütleriyle mücadele, ödün verilmeksizin çözülecek. Yeraltı örgütleri güçlerini, Meclis’teki kimi yerlerden alıyorlar.
LİYAKAT
Devlet hizmetlerinin partizanca, çıkar amaçlı olmasının önüne geçilecek. İşi ehline vermek devlet politikası olacak. Güreşçiler, banka yönetim kurulusu üyesi, akademik hırsızlar rektör, rüşvetçiler büyükelçi olmayacak.
SEÇİM YASASI
Milletin vekili millet seçecek. Seçim barajı kaldırılacak. Genel başkanlar değil, vekili millet seçecek. Cinsiyet kotası getirilecek, kadınların parlamentoda temsili yasal güvenceye alınacak. Bütün partiler bu kotaya uymak zorunda kalacak.
SİYASİ AHLAK YASASI
Yasa çıkacak. Vatandaşla, siyasetçi arasındaki güven inşa edilecek. İş takipçisinden milletvekili mi olur? Kendisi hacdayken pusula ile oy kullanan adamdan vekil mi olur.
KAMU İHALE KANUNU
Kamu ihale kanunu yeniden düzenlenecek: İsrafı nasıl oluyor da itibar kabul ediyoruz. Devlette itibar israfı önlediğimiz ölçüde artar. Kul hakkı yemek en büyük günahsa, vatandaşın vergisinin hesabını siyasetçi vermiyorsa, kul hakkı ile karnını doyuruyor demektir. Halkın iktidarında hastanenin kaça yapıldığını vatandaş bilecek. Kamu özel yatırımları ile vatandaşın parasını alan bütün yatırımları inceleyeceğiz, düzenleyeceğiz.
DENETLEME
Ulusal Vergi Konseyi’nin raporları Resmi Gazete’de yayımlanacak, TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulacak. Başkanı muhalefetten olacak. Biz iktidar olacağız ama bu komisyonun başkanını muhalefetten seçip, hesap vereceğiz.
PLANLAMA
Güçlü bir Stratejik Planlama Teşkilatı kurulacak
EĞİTİMDE ORTAK AKIL
Eğitim sistemi tüm bileşenlerin ortak çabasıyla yeniden yapılandırılacak.
ÇEVRE
Gelecek nesiller için yaşanabilir dünya teslim etmek için ekosistem kurulacak
SOSYAL YARDIMLAR
Aile destekleme sigortası olacak, asgari gelir desteği sağlanacak. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Hiçbir baba çocuğuna pantolon alamadığı için intihar etmemesi lazım. 18 yıldır yapamadılar, bir yılda yapacağız.
YEREL YÖNETİMLERE DESTEK
Yerel yönetimlerin gelirleri arttırılacak, kayyum uygulamalarına son verilecek, seçimle gelen başkanlar ancak seçimle gidecekler.
DIŞ POLİTİKADA EKSEN BARIŞ
Ortadoğu barış ve işbirliği teşkilatı kurulacak. İran, Irak, Suriye ve Türkiye kurucu ortak olacak.
Kılıçdaroğlu, konuşmasını tamamladıktan sonra, beyannameyi, salondaki delegelerin oylarına sundu. Oybirliğiyle kabul edilen beyanname ayakta alkışlandı.