50 bin yıl öncesinin boncukları bugünün sosyal ağıymış

50 bin yıl öncesinin boncukları bugünün sosyal ağıymış
Güney ve doğu Afrika arasında bulunan ve kilometrelere yayılan devekuşu yumurta kabuğundan boncuk ticareti yoluyla insanların sosyal ağ deneyimi yaşadıkları ifade edildi.Odatv’nin haberine göre, Almanya’daki Max Planck İnsan...

Güney ve doğu Afrika arasında bulunan ve kilometrelere yayılan devekuşu yumurta kabuğundan boncuk ticareti yoluyla insanların sosyal ağ deneyimi yaşadıkları ifade edildi.

Odatv’nin haberine göre, Almanya’daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada, 30 Afrika kentinde bin 500’den fazla antik boncuk üzerinde on yıl süren bir çalışma yürütüldüğü açıklandı. Yapılan araştırmada, 50 bin yıl önce boncukları yapanların, boncukları büyük mesafeler boyunca değiştirdiğini ve bu sayede insanların sembolik mesajları paylaşmasına ve o sırada ittifakları güçlendirmesine yardımcı olduğu duyuruldu.

Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden Jennifer Miller, “Küçücük boncukları geçmişimiz hakkında büyük hikayeler ortaya çıkarma gücüne sahip bir şey. Bu, ekmek kırıntılarının izini sürmek gibidir; boncuklar, zamana ve mekâna dağılmış, fark edilmeyi bekleyen ipuçlarıdır” dedi. Miller, “Genetik olarak bu grupların bir tür temasları olduğunu biliyoruz, ancak şu ana kadar kültürel bir kanıt yok. 40 bin ile 50 bin yıl önce yaşamış olan bu insanların bir tür sosyal ağa sahip olmaları akıllara durgunluk veriyor” diye devam etti.