500 bin adetlik pazar kimseyi şaşırtmasın!

500 bin adetlik pazar kimseyi şaşırtmasın!
TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2022 yılına 2021’den daha olumsuz beklentilerle girdiklerini hatırlatarak, “Biz birçok marka gibi yılın ilk yarısında sıkıntıların biteceğini söylemedik. Tam tersine 2022 yılının...

TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2022 yılına 2021’den daha olumsuz beklentilerle girdiklerini hatırlatarak, “Biz birçok marka gibi yılın ilk yarısında sıkıntıların biteceğini söylemedik. Tam tersine 2022 yılının sonuna kadar sıkıntıların devam edeceğini öngördük. Bunların üstüne şimdi bir de Rusya-Ukrayna savaşı eklendi” yorumunu yaptı. Ocak-Mart döneminde özellikle perakende satışların çok yavaşladığını aktaran Bozkurt, Best FM’de yayınlanan Otoyaşam programında şöyle konuştu:

PERAKENDE ÇOK ZAYIFLADI
“Araç olsa belki biraz daha fazla satılırdı ama ne yazık ki geçen seneki gibi ortada 3-5 aylık sıralar yok. ÖTV muaf araç satışları ve kurumsal satışlarda biraz hareket var. Perakende tarafı oldukça zayıf. 26 yıldır otomotiv sektöründeyim ve bu süreçte 3-4 büyük ekonomik kriz yaşadık. Ama bu kadar belirsizliğin olduğu bir dönem hatırlamıyorum. Pandemi var, enflasyonist ortam var, hammadde fiyatlarında büyük artışlar var ve üstüne savaş çıktı. Bunların hepsi hem ürün bulunurluğunda hem de ürün maliyetlerinin artmasında büyük sıkıntılar yaratıyor.”

EN İYİ İHTİMAL 700 BİN
Türkiye’de ise bunların üstüne faizlerin yüksek olması ve matrahların güncellenmemesinin otomotiv alımını doğrudan etkilediğini kaydeden Bozkurt, “Şu anki mevcut resmin yıl sonuna kadar sürmesi halinde pazar 500 bin adetlere kadar düşebilir. Buna şaşırmam. Her şey yoluna girerse, yani faizler biraz düşse, matrahlar güncellense ve kurlar durulsa bile pazarın yukarı gidebileceği rakam maksimum 700-750 bin adet olur. Çünkü o zaman da istediğimiz kadar ürün bulamayacağız. Bu yüzden 500 bin ila 700-750 bin adet arası geniş bir aralık söylüyorum. Umuyorum pazar 500 bin adetlere kadar inmez. Çünkü o zaman ülke için de kırmızı alarm demek” diye konuştu.