Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

500 MİLYARLIK 2.EL SAVAŞI!

Türkiye’de yılda 8-9 milyon adet arasında satışın, 500 milyar liralık bir hacmin oluştuğu 2.el araç pazarında rekabet hızla büyüyor. Dünyada sadece Türkiye’de 2.el araçların değerlenmesi ve yatırım aracı olarak görülmesiyle cazibesi artan sektöre giren veya büyümek isteyen kurumsal şirketlerin sayısı hızla artıyor.

TÜRKİYE’de 2020 yılında 772 bin adedi aşan sıfır araç satışı yapılırken 6,5 milyon 2. el otomobil, 1,7 milyon da 2. el hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Yani 2.elde ağır ticari ve traktör hariç 8.2 milyon adede yakın bir araç el değiştirdi ki bu da 2019’a göre yüzde 4.5 büyümeyi beraberinde getirdi. 2020 yılı pandemiye rağmen son 5 senenin en yüksek 2. el otomobil satışının yapıldığı yıl olurken, her sıfır otomobile karşı satılan 2. el sayısı da 10.8 olarak kendini gösterdi. Kuşkusuz bu rakamlar piyasayı, rekabet koşullarını ve dinamiklerini yakından etkiliyor. 2.el araç pazarındaki hacmin 500 milyar TL’yi aşması da, herkesin gözünü bu pazara çevirmesine yol açtı.
VATANDAŞ 1. SIRADA
EBS Danışmanlık’ın verilerine göre bugün 2.el pazarında yapılan ticaretin yüzde 51.7’si vatandaşların aracısız yaptığı işlemlerden oluşuyor. Yani vatandaşın vatandaşa sattığı veya aldığı araçlar.
%25’İ SİTELERDEN
2.el ticaretinin yüzde 41.8’i ise Türkiye çapında yer alan ve sayıları 60 bin adedi aşan galerilerden oluşuyor.
2.elde satışların yüzde 2.4’ü otomotiv yetkili satıcıları tarafından gerçekleşirken,
Yüzde 2.6’sı ise Vavacars, Otoshops ve DOD tarzı 2.el araç satışı yapan kurumsal firmalardan,
Yüzde 1.5’i ise dijital platformlar yani satış işlemleri ve ihalesi online yapılan satışlardan oluşuyor.(Otonet-Manheim)
2.elde ‘sahibinden.com’ veya ‘arabam.com’ gibi ilan siteleri satış mecrası olarak görünmezken, bunlar hem vatandaşların hem de galerilerin aracı noktası olarak yer alıyor. Ancak 2.el ticaretinin yaklaşık yüzde 25’inin bu alanlarda verilen ilanlar aracılığıyla müşterilerle buluştuğu tahmin ediliyor.
Sonuç olarak bugün dünyada sadece Türkiye’de 2.el araçların değerlenmesi ve yatırım aracı olarak görülmesi, bu pazarın cazibesini artırırken, büyük pastadan pay kapmak için bu sektöre giren veya büyümek isteyen şirketlerin sayısı da hızla artıyor. Düne kadar 2.el ticaretini pek önemsemeyen otomotiv yetkili satıcılarının da artık bu işe sıfır araçtan daha fazla önem verdiği ortada. Sonuç olarak artan rekabetle birlikte 2.el pazarında kurumsal yapının güçlenmesi, daha güvenilir satış kanallarının oluşması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi